|  Politika

Janša: Vezava zaupnice na sprejem fiskalnega pravila je možna

© Arhiv Mladine

Vezava zaupnice je možna na katero koli odločitev parlamenta, tudi na odločitev glede fiskalnega pravila. Ta možnost obstaja, je danes v DZ povedal predsednik vlade Janez Janša. Za potrditev zaupnice bi Janša potreboval dvotretjinsko podporo v DZ. Takšna podpora je potrebna tudi za ustavno spremembo, ki pa je za fiskalno pravilo za zdaj ni.

"Ne gre za usodo vlade, ne te vladne koalicije, temveč preprosto za usodo Slovenije. Če tukaj ni toliko razuma, da bi ljudje, ki so velikokrat javno prisegli, da bodo podprli fiskalno pravilo, držali to besedo, in bi ljudje, ki razumejo situacijo, postavili interes države pred lastni interes ali interes stranke, potem ni izhoda tej koaliciji," je bil jasen Janša. V tem primeru Slovenija po njegovih besedah potrebuje nove volitve in jasno razmerje sil, ki bi dale odgovor tudi na te dileme.

Glasovanje o fiskalnem pravilu bo glede na časovnico predvidoma v petek. To je po Janševih besedah eno od treh sklopov od pomembnih glasovanj na tej izredni seji DZ. Do takrat se bo veliko zgodilo in od tega, kaj se bo dogajalo, bo odvisno tudi, ali bo zaupnico na fiskalno pravilo tudi vezal, je dejal. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.