|  Politika

Komu si upamo zaupati?

Kandidati napovedujejo finančno skromno kampanjo, usmerjeno v stik z ljudmi

Türkovo kandidaturo je podprla tudi Pozitivna Slovenija, njen predsednik Zoran Janković je vse člane in simpatizerje stranke tudi že pozval, naj se jeseni udeležijo volitev in svoj glas oddajo za Türka.

Türkovo kandidaturo je podprla tudi Pozitivna Slovenija, njen predsednik Zoran Janković je vse člane in simpatizerje stranke tudi že pozval, naj se jeseni udeležijo volitev in svoj glas oddajo za Türka.
© Borut Peterlin

Vidnejši predsedniški kandidati že napovedujejo finančno bolj skromno kampanjo, ki jo želijo obogatiti z osebnim stikom z državljani. Prav pri njih bodo zbirali podpise podpore tudi vsi trije kandidati Danilo Türk, Milan Zver in Borut Pahor, ki imajo podporo parlamentarnih strank. Od njih sicer ne morejo pričakovati znatnejše finančne pomoči.

Volilni štab zdajšnjega predsednika republike Danila Türka bo oblikovan v kratkem. Njegova predstavitev, na kateri bodo pojasnili podrobnosti o organizaciji, vsebini in poteku kampanje, je predvidena v prihodnjih dneh. Štab bo sicer vodil nekdanji minister za šolstvo in šport Slavko Gaber. Že konec julija, dan po objavi datuma letošnjih predsedniških volitev, pa je Türk svojim podpornikom in prijateljem napisal prošnjo za pomoč pri zbiranju podpisov podpore, ki se bo začelo 20. avgusta. V pismu, ki ga je Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije objavila na svoji spletni strani, Türk med drugim tudi pojasnjuje, kdo bo vodil njegov volilni štab in kako potekajo priprave. "Začenjamo energično in to energičnost bomo stopnjevali," je zapisal. Kot navaja, si bo prizadeval za vrednote in vrline, ki so zajete v vodilu: "Ljudje smo, ker si zaupamo, ker upamo in - ker si upamo."

Türkovo kandidaturo je podprla tudi Pozitivna Slovenija, njen predsednik Zoran Janković je vse člane in simpatizerje stranke tudi že pozval, naj se jeseni udeležijo volitev in svoj glas oddajo za Türka. Ta je po njegovem mnenju mandat, ki se mu izteka, opravil izvrstno. O morebitni podpori kampanji - materialni ali finančni - pa se bo stranka odločala pred začetkom kampanje.

V volilnem štabu evropskega poslanca Milana Zvera, ki ga podpirata SDS in NSi, že napovedujejo, da bo kampanja v skladu s splošnim ekonomskim in finančnim stanjem v državi finančno skromna. Finančna konstrukcija kampanje sicer še ni znana. Zver v volilni kampanji stavi na stik z državljani oziroma na kampanjo od rok do rok in od vrat do vrat. Pri vodenju kampanje se nameravajo v njegovem volilnem štabu opreti na lastne kadrovske vire iz vrst SDS in NSi. Kljub temu pa Zver svoje kandidature ne razume zgolj kot strankarske. Želi biti namreč kandidat vseh tistih, ki vidijo v samostojni slovenski državi največji zgodovinski dosežek slovenskega naroda. Zato tudi pričakuje široko podporo civilne družbe, so navedli v njegovem štabu.

Pred časom se je sicer že oblikovala civilna pobuda z imenom "Združujemo za prihodnost", ki je podprla Zverovo kandidaturo za predsednika. Prvopodpisana pod pobudo sta kandidatka za predsednico republike leta 2002 Barbara Brezigar in nekdanji predsednik DZ France Cukjati, na spletni strani civilne pobude pa je Zvera s podpisom podprlo že več kot 6500 državljanov.

Ljudem se želi še pred začetkom uradne volilne kampanje čim bolj približati tudi poslanec SD in nekdanji premier ter predsednik omenjene stranke Borut Pahor. Bistveno vodilo njegove kampanje bo ob spoštovanju medsebojnih razlik vzpodbujati med ljudmi vse, kar "nas povezuje in kjer skupaj lahko dosežemo več". Zato bo kampanja zasnovana na neposrednem pogovoru in osebnem stiku z ljudmi, na način, ki bo omogočil čim manjše finančne stroške in čim več neposrednega kontakta, so pojasnili v štabu. Tako po njihovih navedbah zaenkrat tudi ne načrtujejo televizijskih oglasov, "ker zahtevajo bistveno preveč finančnih sredstev". (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.