|  Družba

Prizemljeni Lufthansini potniki

Današnja celodnevna stavka kabinskega osebja nemškega letalskega prevoznika Lufthansa bo po navedbah podjetja prizadela več kot 100.000 potnikov, družba je morala odpovedati več kot 1000 načrtovanih letov. Sindikat Ufo je sporočil, da ne načrtuje novih stavk in da je pripravljen na pogajanja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Lufthansi so povedali, da so med 55.000 in 60.000 potnikov z odpovedjo letov seznanili prek SMS-sporočil in elektronske pošte ter jim ponudili alternativne možnosti. Stopili so tudi v stik z sindikatom in upajo, da bodo lahko dosegli dogovor. Pripravljenost na sodelovanje so ob odpovedi letov pokazali pri nemških železnicah Deutsche Bahn, kljub temu da ob petkih že sicer beležijo veliko potnikov. V družbi pričakujejo več tisoč dodatnih potnikov in napovedujejo, da bodo na voljo vsi razpoložljivi vlaki.

Sindikat Ufo, ki je organiziral stavko, je danes sporočil, da zaenkrat niso načrtovane nove stavke in da je v naslednjih dveh dneh čas za pogajanja. Kot je po poročanju dpa dejal vodja sindikata Nicoley Baublies, bi želeli podjetju dati "čas za razmislek", tudi on pa je potrdil, da so z vodstvom podjetja že navezali stik.

Okoli 18.000 članov kabinskega osebja je opolnoči začelo 24-urno stavko v Frankfurtu, Münchnu, Düsseldorfu, Berlinu, Hamburgu in Stuttgartu. Potem ko je sindikat v minulih dneh izvedel krajše stavke v posameznih mestih, se je tokrat odločil za celodnevno stavko.

Kabinsko osebje si prizadeva za petodstotno zvišanje plač in nasprotuje uporabi začasnega kabinskega osebja, vodstvo družbe pa medtem ponuja zvišanje plač za okrog 3,5 odstotka in odpravo pogodb za določen čas ter začasnega dela.

V slovenskem letalskem prevozniku Adria Airways so danes za STA povedali, da večjih težav v prometu med Slovenijo in Nemčijo (München, Frankfurt) ne pričakujejo, da pa ne izključujejo možnosti manjših zamud, ki so posledica omejitev, ki jih lahko letališči posredujeta in so neodvisna od te stavke.

Transferni potniki, ki potujejo iz Ljubljane in v Frankfurtu ali Münchnu prestopajo na drugi let Lufthanse, imajo večinoma že ob prihodu na ljubljansko letališče informacijo o tem, ali je njihov naslednji let na Lufthansi storniran. Ti potniki so z okenca za prijavo na let preusmerjeni na okence Adrie Airways, kjer jim brezplačno ponudijo možnost povezave prek enega od drugih evropskih letališč na prevoznikih iz skupine Lufthansa ali na ostalih prevoznikih združenja Star Alliance.

Za transferne potnike, ki iz Ljubljane prispejo v Frankfurt ali München, pa v primeru naknadne odpovedi njihovega povezovalnega leta ali zamude poskrbi osebje Lufthanse.

Adria Airways potnikom svetuje, da status svojih letov pri Lufthansi pred odhodom preverijo na Lufthansini spletni strani Lufthanse. Njihov prodajni agent ali Adria Airways lahko potniku uredita brezplačno menjavo vozovnice, pravijo v Adrii in dodajajo, da morajo potniki morebitne odškodninske zahtevke iz naslova stavke nasloviti neposredno na Lufthanso. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.