|  Družba

Apple danes z novim iPhoneom

Ameriški tehnološki gigant Apple je za danes v ZDA sklical poseben medijski dogodek, na katerem naj bi po pričakovanjih tehnološke javnosti predstavil novo različico pametnega mobilnika iPhone. Glede na to, da trenutno aktualna različica nosi oznako 4S, se v javnosti novo različico tega po vsem svetu priljubljenega mobilnika naslavlja kot iPhone 5.

Dolgo pričakovana nova različica iPhona, ki naj bi jo Apple danes predstavil v San Franciscu, naj bi po neuradnih informacijah imela večji zaslon na dotik kot predhodni iPhone 4S ter podporo za omrežja mobilne telefonije četrte generacije (4G), na voljo pa naj bi bila do konca meseca.

Po pojasnilih analitikov bo povpraševanje po novih iPhonih veliko, ker naj bi številni potrošniki z nakupom novega pametnega mobilnika čakalo prav na nanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po nekaterih napovedih naj bi jih v prvem tednu po začetku prodaje prodali kar 10 milijonov.

Vodilni delež na ameriškem trgu mobilnih telefonov sicer zaseda južnokorejski Samsung, konec julija je po podatkih analitske hiše Comscore beležil 25,6-odstoten delež. Sledita LG z 18,4-odstotnim in Apple s 16,4-odstotnim tržnim deležem.

Glede na operacijski sistem pri zmogljivejših, pametnih mobilnikih vodijo tisti, ki imajo nameščen Googlov operacijski sistem Android. Zasedajo 52,2-odstoten delež. Na drugem mestu je Applov sistem Ios, ki ima 33,4-odstoten delež.

Applovi tekmeci so v zadnjih tednih že predstavili novosti v svoji ponudbi, med drugim finska Nokia v partnerstvu z ameriškim Microsoftom, južnokorejski Samsung in ameriška Motorola Mobility s svojim lastnikom Googlom ter ameriški spletni trgovinski velikan Amazon. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.