|  Svet

V Libiji ubit ameriški veleposlanik

V torkovem napadu na ameriški konzulat v Bengaziju so bili ubiti ameriški veleposlanik v Libiji Christopher Stevens in trije uslužbenci konzulata, so danes potrdile libijske oblasti in Bela hiša. Veleposlanik je bil ubit, ko je množica oboroženih protestnikov napadla ameriški konzulat zaradi filma, ki naj bi bil žaljiv do islama.

"Veleposlanik je bil ubit skupaj s tremi uslužbenci," je najprej sporočil namestnik libijskega notranjega ministra Vanis al Šarif. Veleposlanikovo smrt je na Twitterju potrdil tudi namestnik premiera Mustafa Abu Šagur in obsodil napad.

Libija se je ZDA že opravičila za uboj veleposlanika in treh uslužbencev konzulata. "Izrekamo naše opravičilo ZDA, ameriškemu narodu in vsemu svetu za to, kar se je zgodilo," je izjavil predsednik libijskega parlamenta Mohamed al Megarif.

Magarif je za napad na ameriški konzulat obtožil privržence odstavljenega libijskega voditelja Moamerja Gadafija. "To strahopetno dejanje je epizoda v seriji zla in zarot proti revoluciji 17. februarja", ki je odnesla Gadafija, je v Tripoliju dejal predsednik libijske skupščine. Ob tem je Libijce pozval, naj združeni preprečijo poskuse škodovanja varnosti v državi.

Novico o uboju veleposlanika in treh njegovih kolegov je potrdila tudi Bela hiša. Ameriški predsednik Barack Obama je v sporočilu za javnost obsodil napad in se poklonil spominu na ubite Američane. Ob tem je ukazal pristojnim, naj zagotovijo "vse potrebne vire" za zagotovitev varnosti ameriških interesov v Libiji in drugih diplomatskih predstavništev po svetu.

ZDA so tako v Libijo že napotile skupino okoli 50 ameriških marincev za boj proti terorizmu, ki naj bi zagotovili večjo varnost na ameriških diplomatskih predstavništvih v tej državi. Ameriška diplomatska predstavništva po svetu varujejo marinci in zasebni varnostniki, za zdaj pa ni jasno, kako je protestnikom uspelo vdreti v konzulat v Bengaziju.

Obama je nato stopil še pred kamere in v rožnem vrtu Bele hiše z državno sekretarko Hillary Clinton ob strani ostro obsodil nesmiselno nasilje v Libiji, ki je zahtevalo življenje veleposlanika.

"ZDA zavračajo vsa prizadevanja za zaničevanje verskih prepričanj, vendar za to nesmiselno dejanje ni nobenega opravičila," je dejal Obama in napovedal sodelovanje z libijskimi oblastmi pri iskanju in kaznovanju odgovornih.

Clintonova je pred tem prav tako izjavila, da za takšno nasilje ni nobenega opravičila. "Takšno nasilje ni noben način za čaščenje vere in dokler bodo ljudje pobijali nedolžne v imenu boga, na svetu ne bo pravega in trajnega miru. Prijateljstvo, ki se je rodilo med našima državama iz skupnega boja, ne bo žrtev tega napada. Ne bomo mu obrnili hrbta, vendar tudi ne bomo počivali dokler ne najdemo in kaznujemo odgovornih za napad," je dejala.

52-letni Stevens, karierni uslužbenec na ameriškem zunanjem ministrstvu, je bil v Libiji šele od maja, ko je prevzel mesto veleposlanika v Tripoliju.

Veleposlanik in njegovi kolegi so bili ubiti, ko je množica oboroženih protestnikov napadla ameriški konzulat zaradi filma, ki naj bi bil žaljiv do islama. Nekaj ur pred tem so islamisti napadli tudi ameriško veleposlaništvo v Kairu.

Libijski zdravnik, ki je sprejel ameriškega veleposlanika v bolnišnici v Bengaziju, je povedal, da je Stevens umrl zaradi zadušitve in da ga je oživljal 90 minut. Ziad Abu Zeid je povedal, da so Stevensa v bolnišnico v Bengaziju pripeljali Libijci, zraven pa ni bilo nobenega Američana. Po njegovih besedah sprva sploh niso ugotovili, da gre za ameriškega veleposlanika. Abu Zeid je še povedal, da se je Stevens dušil, verjetno zaradi vdihavanja dima, zaradi česar je imel želodčne krvavitve.

Sporni film je posnel izraelski Američan, ki je za islam dejal, da je "rak", in prikazal preroka Mohameda, kako spi z žensko, je poročal Wall Street Journal.

Iz sveta so prihajale obsodbe napada, zaradi uboja ameriškega veleposlanika pa se je sestal tudi Varnostni svet ZN. Tragičen dogodek je med drugim obsodil generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen, ki je v sporočilu za javnost poudaril, da za takšna dejanja ni opravičila.

Napad je obsodila tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton. Ob tem je libijske oblasti pozvala, naj zagotovijo zaščito tujih diplomatov in osebja na svojem ozemlju.

Francija je od libijskih oblasti zahtevala hiter odziv na napad na ameriških konzulat. "Francija zahteva, da libijske oblasti osvetlijo ozadje teh gnusnih in nesprejemljivih zločinov, identificira krivce in jih privede pred roko pravice," je izjavil francoski predsednik Francois Hollande.

Obsodbam napadov na ameriški misiji v Libiji in Egiptu se pridružuje tudi Nemčija. "Takšno nasilje proti diplomatskim objektom ne more biti sredstvo politične debate," je poudaril tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert.

Afganistanska vlada, ki je sporni film označila za "nečloveški in žaljiv", pa je onemogočila dostop do spletnega portala YouTube, s čimer želi državljanom preprečiti ogled filma. Kot so sporočili z afganistanskega ministrstva za komunikacije, bo dostop do spletnega portala onemogočen, dokler YouTube ne odstrani žaljivega filma.

Slovenski predsednik Danilo Türk pa je ameriškemu predsedniku Obami izrekel sožalje ob tragični smrti ameriškega veleposlanika v Libiji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.