|  Politika

Proslava, ki utegne razdvajati?

Vse nared za sobotno proslavo 65. obletnice vrnitve Primorske

Vrnitev Primorske k matični domovini praznujemo v spomin na uveljavitev pariške mirovne pogodbe 15. septembra 1947. Pogodba je takratni Jugoslaviji prinesla velik del Primorske, Istro južno od Mirne, Reko, Zadar in otoke. Praznik vrnitve Primorske je državni praznik od leta 2006.

Vrnitev Primorske k matični domovini praznujemo v spomin na uveljavitev pariške mirovne pogodbe 15. septembra 1947. Pogodba je takratni Jugoslaviji prinesla velik del Primorske, Istro južno od Mirne, Reko, Zadar in otoke. Praznik vrnitve Primorske je državni praznik od leta 2006.
© Miro Majcen

Na sobotni proslavi ob 65. obletnici vrnitve Primorske k matici v Kopru pričakujejo najmanj 50 avtobusov članov borčevskih organizacij ter več kot sto praporov partizanskih enot in združenj. Na dobrodelni Tek za Primorsko, ki je le ena od številnih prireditev v sklopu prazničnega dne, se je že prijavilo 2300 tekačev, so sporočili iz koprske občine.

Celodnevno dogajanje so organizatorji razdelili na štiri dele: Spomin s proslavo ob 11. uri na Ukmarjevem trgu, Moč ob 12. uri s Tekom za Primorsko okrog Kopra za nakup defibrilatorjev, Tovarištvo in dobrodelno nogometno tekmo ob 17. uri na stadionu za pomoč starejšim ter Ljubezen in koncert ob 20. uri na Titovem trgu. Vstop na vse prireditve bo brezplačen, so po današnji novinarski konferenci zapisali na Mestni občini Koper, ki gosti prireditev.

Na novinarski konferenci so organizatorji poudarili, da proslavo organizirajo s pomočjo vseh primorskih občin, predsednik pokrajinskega odbora Zveze združenj borcev za vrednote NOB za južno Primorsko Jerko Čehovin pa je glede uporabe rdeče zvezde poudaril, da se Primorci z rdečo zvezdo identificirajo in da so se osvobodili sami. "Primorske niso vrnili, ampak so jo priključili k matični domovini," je po navedbah koprske občine še povedal Čehovin.

Sobotna proslava sicer utegne zopet razdvajati. Kot poroča Delo, na vladi glede na zasedenost ministrov do torka še niso ugotovili, kdo bi na proslavo lahko prišel. Ker je bilo vabilo organizatorjev naslovljeno na generalni sekretariat vlade, so v kabinetu premiera Janeza Janše namreč razumeli, da predsednika vlade niso poimensko povabili na proslavo, še navaja časnik. Na koprski občini pa so za Delo pojasnili, da so vabilo naslovili na vlado, ter zavrnili očitke, da župan Boris Popovič pripravlja proslavo zaradi provokacije. Režiserka Katja Pegan pa je za Delo zatrdila, da je na vsaki proslavi, ki jo je organizirala, stremela po združevanju Primorcev, ter da so tudi tokrat proslavo pripravili lahkotno, brez velikih moraliziranj.

Vrnitev Primorske k matični domovini praznujemo v spomin na uveljavitev pariške mirovne pogodbe 15. septembra 1947. Pogodba je takratni Jugoslaviji prinesla velik del Primorske, Istro južno od Mirne, Reko, Zadar in otoke. Praznik vrnitve Primorske je državni praznik od leta 2006. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.