|  Politika

Predstavnik Patrie: "Če bi dobili OK od Janše, potem bi bilo to nekaj pozitivnega"

Jože Zagožen in Janez Janša

Jože Zagožen in Janez Janša
© Borut Krajnc

Vodja prodaje finskega orožarskega podjetja Patria Reijo Niittynen včeraj pred avstrijskim sodiščem ni mogel izključiti, da je pri prodaji oklepnikov Sloveniji denar stekel tudi do zaupnikov slovenskega premiera Janeza Janše. Denar bi lahko dobil Jože Zagožen, a to vseeno ne bi šlo za podkupovanje, je prepričan.

Kot je dejal preko video povezave iz Tampereja na Finskem, bi Zagožen lahko prejel denar za svojo posredniško vlogo pri predstavitvi kooperacijskega podjetja Rotis v Sloveniji. "Če je bilo to tako, je bilo zame ok. Pri sprejemanju odločitve ga ni bilo zraven, ni bil javni uslužbenec in ni bil politik. Ni šlo za podkupovanje," je dejal Niittynen, kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

S tem je Niittynen odgovoril na vprašanje tožilca Volkerta Sackmanna, zakaj je predstavnik Patrie na Dunaju Hans-Wolfgang Riedl ob sklicevanju na Zagožna zahteval čimprejšnje nakazilo provizije zanj. Patria je namreč Riedlu obljubila 7,5 odstotka provizije od vrednosti pogodbe in glede na navedbe iz obtožnice naj bi 900.000 evrov šlo naprej v Slovenijo k tedaj vladajoči stranki SDS.

Pri podkupovanju naj bi svojo vlogo odigral tudi podjetnik slovenskega rodu Walter Wolf. Slednji je sicer v sredo na sodišču na Dunaju zatrdil, da Zagožna pozna že vrsto let in da mu ga ne bi bilo treba podkupovati.

Zagožen sicer velja za ključno osebo v aferi glede 280 milijonov evrov težke nabave finskih osemkolesnikov v Sloveniji. Poskrbel naj bi, da bi posel dobila Patria, ta pa naj bi v zameno za kooperanta v Sloveniji izbrala Rotis, ki je bil blizu SDS. Kriminalisti so na računalniku Rotisovega direktorja Ivana Črnkoviča našli tudi načrt, kako naj bi se delil denar med njim, Zagožnom, generalom Tonetom Krkovičem in "stranko".

Niittynen je pojasnil, da je bila odločitev Patrie za Rotis politična. Kot je dejal, je bilo zanje pomembno, da imajo pri tem velikem poslu tudi podporo politike. "Če na vladni ravni obstaja konsenz, potem je to dobra stvar za nas. Vedeli smo, da je v Sloveniji močna povezanost med podjetji in politiko, močnejša kot je na Finskem," je poudaril.

Potrdil je tudi, da si je podjetje prizadevalo za pogovor z Janšo. "Če bi dobili OK od Janše, potem bi bilo to nekaj pozitivnega," je dejal, kot poroča APA.

O interni predstavitvi na Patrii, po kateri naj bi bili za Janšo rezervirani trije odstotki, je Niittynen pojasnil, da so verjeli, da je v Sloveniji legalno, če podjetja namenijo določeno dotacijo političnim strankam. A potem so se odločili v nasprotju s tem načrtom in so se držali pogodbe z Riedlom, je pojasnil.

Pri tem je dodal, da so v poslu s prodajo oklepnikov Hrvaški, ki je tekel vzporedno s slovenskim, prišle zahteve po podkupninah, kar so pri Patrii zavrnili.

Bolj nejasen je bil glede elektronskih pisem, ki sta si jih izmenjevala z Riedlom. Glede sporočila, po katerem naj bi Zagožen in "J" - domnevno premier Janša - nadzorovala proces, je Niittynen dejal, da lahko le ugiba, kaj mu je želel Riedl povedati. Enako ni vedel povedati, kaj naj bi Riedl mislil s "podporniki v Sloveniji". Pri tem ga je tožilec vprašal, če je potem sploh razumel kako sporočilo, ki mu ga je poslal Riedl.

Je pa Niittynen pojasnil, da ga je Riedl obveščal z notranjimi informacijami konkurenčnega podjetja Steyr, ki si je prav tako prizadevalo pridobiti posel z oklepniki v Sloveniji. Vendar je bil posel v Sloveniji transparenten in so že tako lahko dobili osnovne podatke konkurentov, je dejal.

Sojenje na Dunaju se bo nadaljevalo v začetku novembra, ko naj bi zaslišali tudi priče iz Slovenije. Med njimi naj bi bil tudi slovenski premier Janša. Sodnica Marion Zöllner je za video povezavo z Ljubljano že rezervirala teden med 5. in 9. novembrom, še poroča APA. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.