|  Družba

Romski intelektualci se ne opredeljujejo kot Romi

Po oceni Horvat Muca se položaj Romov v Sloveniji izboljšuje

Horvat Muc je povedal, da precej pripadnikov romske skupnosti živi v večjih urbanih mestih in so se v teh mestih tudi uspešno integrirali.

Horvat Muc je povedal, da precej pripadnikov romske skupnosti živi v večjih urbanih mestih in so se v teh mestih tudi uspešno integrirali.
© Borut Peterlin

Položaj romske skupnosti v Sloveniji ima različne stebre razvoja ali pa tudi nerazvoja. V slovenskem prostoru se položaj Romov na nekaterih segmentih izboljšuje, na katerih pa se ne spreminja na boljše, je na simpoziju medkulturnega dialoga danes v Velenju ocenil predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc.

Dejal je, da je položaj Romov bistveno boljši v Prekmurju, kot na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju. Horvat Muc je tudi povedal, da precej pripadnikov romske skupnosti živi v večjih urbanih mestih in so se v teh mestih tudi uspešno integrirali. Opozoril je, da so nekatera romska naselja na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju še vedno brez vode in elektrike. Glede izobraževanja romskih otrok pa je Horvat Muc dejal, da je še vedno premajhen odstotek romskih otrok na omenjenih območjih, ki so vključeni v osnovne šole.

Po njegovih besedah se veliko romskih intelektualcev ne opredeljuje kot Romi. Pojasnil je, da se Zveza Romov Slovenije zadnje čase ukvarja z vprašanjem razvoja romske skupnosti na vseh področjih, skupaj z Evropsko romsko unijo pa so ustanovili Inštitut za romološke študije, izobraževanje in kulturo, prek katerega skušajo romološke študije približati ne samo Romom, ampak tudi širši skupnosti. Po oceni Horvat Muca v Sloveniji živi okoli 10.000 Romov.

Velenjski župan Bojan Kontič je sodelovanje z Romi v velenjski občini, v kateri živi okoli 150 pripadnikov romske skupnosti, ocenil kot zelo tvorno, predvsem na področju kulture. Prav v soboto bo velenjsko romsko društvo Romano vozo sodelovalo v kulturnem programu ob odprtju otroškega igrišča na Gorici, ki se ga bo udeležil tudi predsednik države Danilo Türk. Po Kontičevih navedbah omenjeno društvo zelo tvorno sodeluje tudi v projektu Mladinska ambasada medkulturnega dialoga, ki ga je velenjska občina uvrstila med razvojne občinske projekte. V preteklosti smo uspešno rešili tudi stanovanjske težave članov romske skupnosti v Velenju, je še dejal Kontič.

Predsednik velenjskega društva Romano vozo Slobodan Nezirović je izpostavil, da je društvo bilo ustanovljeno leta 1997, v sklopu društva pa delujejo folklorna, športna in pesniška sekcija. Društvo tako vsako leto za Velenjčane pripravlja različne kulturne dogodke, aktivno je tudi na področju založništva. "Pogosto se odzivamo tudi na projekte drugih organizacij in se zavzemamo za izboljšanje izobraževanja romskih otrok in zaposlovanje članov romske skupnosti. Pomagamo tudi pri urejanju bivalnih razmer, naš cilj je tudi večje vključevanje Romov v politično življenje," pravi Nezirović. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.