|  Politika

Po sprejetju proračunov sindikati čakajo pojasnila

Branimir Štrukelj

Branimir Štrukelj
© Borut Krajnc

Po vladni potrditvi proračunov za leti 2013 in 2014 sindikati javnega sektorja pričakujejo več pojasnil, na kakšen način točno si vlada predstavlja znižanje mase plač v javnem sektorju za pet odstotkov. Zagotovo bo to tudi tema vprašanj medijev ministru za pravosodje in javno upravo Senku Pličaniču na današnji novinarski konferenci.

Vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je v četrtek za STA dejal, da je vlada s sprejemom proračuna sindikatom postavila ultimat. Ob tem pa je opozoril, da na odpuščanja sindikati ne bodo pristali, plačo javnih uslužbencev pa je možno znižati le preko pogajanj. Vodja pogajalske skupine javnega sektorja Drago Ščernjavič pa je za STA med drugim dejal, da je bilo z znižanjem mase za plače povoženo socialno partnerstvo.

Minister, odgovoren za javno upravo je sicer za danes napovedal novinarsko konferenco o stečajni problematiki, vendar pa se vprašanjem o tem, kako in na kakšen način se bo posegalo v maso plač ter kako bo tekel dialog s sindikati, zagotovo ne bo mogel izogniti.

Nove odzive je danes pričakovati tudi glede dviga DDV na nekatere izdelke in storitve, ki ga je v četrtek potrdila vlada. A kot kaže tu še ni vse dorečeno, saj so različna mnenja tudi znotraj koalicije. Predsednik DeSUS Karl Erjavec je dejal, da se ne strinja z dvigom DDV za časopise in revije ter za uporabo športnih objektov.

Dviga DDV za tisk in storitve javne higiene trenutno ne podpirajo niti v koalicijski SLS, zato so za medije že napovedali možnost sprememb z amandmaji. Pomisleke naj bi imeli po poročanju medijev tudi v DL.

Koalicija se je sicer po Erjavčevih pojasnilih dogovorila, da postopek sprejemanja novele zakona o DDV teče dalje, da pa se bodo skušali znotraj koalicije dogovoriti za primerne rešitve. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.