|  Politika

Generalni direktor policije je Stanislav Veniger

© Borut Krajnc

Vlada je Stanislava Venigerja z 18. oktobrom imenovala za generalnega direktorja policije. Veniger je imenovan za dobo petih let z možnostjo ponovnega imenovanja. Od prevzema položaja generalnega direktorja pa je imenovan tudi v naziv glavni policijski svetnik v policiji, so zapisali v sporočilu po seji vlade.

Leta 1961 rojeni Veniger je svojo poklicno pot začel leta 1980 na Policijski upravi Celje. V tem času je bil policist, komandir policijske postaje, vodja celjskega Operativno-komunikacijskega centra, med letoma 1995 in 1997 pa tudi direktor te uprave. Med letoma 1997 in 1998 je bil direktor Uprave policije ministrstva za notranje zadeve, nato pa namestnik generalnega direktorja policije. V obdobju 2000-2004 je bil zaposlen kot direktor uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave, od koder se je januarja 2005 preselil na Policijsko upravo Celje, ki jo je vodil do septembra 2008. Nazadnje pa je bil zaposlen v ljubljanski izpostavi centra za demokratični nadzor nad oboroženimi silami (DCAF) s sedežem v Ženevi.

Prejšnji generalni direktor policije Janko Goršek je s položaja odstopil 8. avgusta, z vodenjem policije pa nato dejansko prenehal 1. oktobra, ko je kot vršilec dolžnosti začasno vodenje tega organa prevzel Karol Turk. Postopek izbire novega generalnega direktorja namreč še ni bil končan.

Na sredi avgusta objavljen razpis ministrstva se je sicer poleg Venigerja prijavilo še pet kandidatov. Gorenak je takrat povedal, da je bila večina kandidatov dobrih, za Venigerja pa se je odločil zato, ker ocenjuje, da je za sedanji čas zahtevnega vodenja policije glede na njegove kompetence najbolj primeren za omenjeno mesto. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.