|  Politika

Kulturniki s solidarnostno izjavo s Slovenci v Italiji

Skupina kulturnikov iz Furlanije Julijske krajine, Slovenije in Hrvaške je s solidarnostno izjavo izrazila podporo uslužbencem slovenskih organizacij in ustanov v Italiji, ki se nahajajo v težkem finančnem položaju. Izjavo je podpisalo že nekaj deset kulturnikov, akcija zbiranja podpisov pa bo potekala še naslednji teden.

"Podpisani pesniki, pisatelji, pevci, glasbeniki, slikarji, novinarji in kulturniki iz Furlanije Julijske krajine, Slovenije, Hrvaške ter italijanske narodne skupnosti v Sloveniji in na Hrvaškem, izražamo solidarnost z uslužbenci slovenskih organizacij in ustanov v Italiji, ki preživljajo nevzdržno finančno stanje," so zapisali v izjavi.

Kot poudarjajo, v tem trenutku slovenske ustanove v Italiji ne razpolagajo s potrebnimi sredstvi za izvajanje svojih dejavnosti v korist celotnega prebivalstva, vključno Italijanov in Furlanov. Kulturne dejavnosti Slovencev v Italiji so tesno povezane tudi s Slovenijo in z italijansko skupnostjo v Sloveniji in na Hrvaškem, dodajajo v izjavi.

Kulturniki nadalje zapišejo, da slovenska narodna skupnost v Italiji predstavlja soliden steber razvoja Furlanije Julijske krajine in celotnega obmejnega območja. Zato ji je treba zagotoviti prihodnost ter možnost, da še naprej ohrani svojo dodano vrednost v tem prostoru in da lahko aktivno in z velikim elanom sodeluje z drugimi italijanskimi in furlanskimi ustanovami v deželi.

"Prihodnost in razvoj našega obmejnega večkulturnega prostora temelji na jezikovnih in kulturnih posebnostih, zato je prav, da jih dežela FJK in vse ostale javne ustanove podpirajo in ovrednotijo," sklenejo v izjavi.

Dosedanji podpisi

Andrea Bellavite (pisatelj-Go), Ciril Zlobec (pesnik-Lj), Valter Sivilotti (glasbenik Furlanija), Stefano Lusa (zgodovinar-Piran), Zoltan Jan (slavist-Nova Gorica), Zoran Predin (kantavtor-Lj), Vito Dalo' (animator-Gorica), Franco Dugo (slikar-Go), Laura Grusovin (slikarka-GO) Vlado Kreslin (kantavtor-Lj), Mauro Fontanini (režiser-GO), Maurizio Tremul (pesnik-Koper), Marco Miconi (glasbeni kritik-Furlanija), Maurizio Tatalo (kantavtor-Videm), Oliver Dragojevič (glasbenik-HR), Alessandro Pesaola (pesnik-Krmin), Enisa Bukvič (bosanska pisateljica-Rim), Carlo Muscatello (novinar Assostampa FJK), Maurizio Bekar (kritik-Ts), Massimo Gabellone (kulturni delavec-Tržič), Federico Rossi (Colons-Furlanija), Mariagrazia Persolja (slikarka-GO), Loretta Dorbolo' (slikarka-Videm-Modena), Sten Vilar (animator-LJ), Franca Drioli (pevka-Koprivno), Meta Erženičnik (animator-Sežana), Radivoj Pahor (pesnik-Nova Gorica), Ivan Saksida (Vitel-Dornberk), Kasja Kamenko (slikarka-HR), Goran Franič (kitarist-HR), Silvije Petričič (kitarist-HR), Alessio Gregori (slikar-Go), Elisa Bensa (kulturna delavka-Go), Giorgio Mosetti (pisatelj-Go), Gabriella Gabrielli (pevka-Go), Andrej Koglot (pesnik-Radovljica), Goran Završnik (kulturni delavec);

Pridružujejo se: Mitja Rotovnik (Cankarjev dom LJ), Pavla Jarc (Kulturni dom Nova Gorica), Saša Šepec (KC Janez Trdina Novo mesto), Ariana Pertinač in Nina Ukmar (Kosovelov dom-Sežana), Katja Geglar in Breda Špacapan (Kulturni dom Krško), Janoš Kern (Imago Slo in predsednik Združenja Kulturnih domov Slovenije), Špela Pavli in Zoran Poznič (Delavski dom Trbovlje), Ferdinand Jarša (Kulturni center Semič), Marko Česnin (Avditorij Portorož), Manca Hace (ŠD Šmartno-Tacen) in Janja Rehberger (KD Česnica, Železniki).

(STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.