|  Politika

Delo: SDS in Janša brez kazni zaradi afere Velikovec

Predsednik države in predsednik SDS

Predsednik države in predsednik SDS
© Arhiv Mladine

Ljubljansko okrajno sodišče je po podatkih Dela zaradi procesnih napak ustavilo postopek proti SDS, ki je na svoji spletni strani objavila ponarejene dokumente, ki naj bi dokazovali, da je bil predsednik države Danilo Türk obveščen o bombnem napadu v Velikovcu leta 1979.

Izkazalo se je, da objavljeni dokument na spletni strani SDS ni enak originalu, ki je v Arhivu Republike slovenije, saj je "zlepljen" in dveh različnih dokumentov. Pri SDS so originalnemu dokumentu dodali še dokument, ki ga ni prejel Türk, temveč njegov predhodnik na položaju predsednika manjšinske komisije pri SZDL.

SDS se je opravičila, češ da je šlo zgolj za malomarnost. Takratni inšpektorat za kulturo in medije pa je ugotovil, da je Janševa stranka kršila zakon in ji je naložil plačilo 2000 evrov kazni, Janezu Janši kot odgovorni osebi pa 417 evrov kazni.

SDS se je pritožila na Okrajno sodišče, ki se po poročanju Dela ni ukvarjalo z vsebino, ampak je postopek ustavilo zaradi napak v postopku. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.