|  Svet

Grki proti varčevalnim ukrepom

V Grčiji se je danes začel teden stavk delavcev v javnem potniškem prometu in medijih, ki nasprotujejo vladnim varčevalnim ukrepom. Vlaki podzemne železnice v Atenah danes ne vozijo, obratuje le ena proga tramvaja, stavkajo pa tudi taksisti, zaradi česar je promet močno moten.

Globoko zadolženo državo je prizadel tudi medijski mrk, saj so se 24-urni stavki danes pridružili tudi novinarji tiskanih in elektronskih medijev. Stavka tudi večji del zdravstvenega osebja v bolnišnicah. Začetek 48-urne stavke je za drevi napovedal tudi sindikat javnega elektropodjetja DEI, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Stavka se bo po napovedih okrepila v torek in v sredo, ko sta k splošni stavki pozvala sindikat javnih uslužbencev GSEE in sindikat zasebnega sektorja Adedi. Vozniki avtobusov se bodo stavki pridružili v torek, to pa pomeni, da bo javni potniški promet v Atenah povsem obstal. Od torka bodo za 48 ur prekinjene tudi trajektne linije z bližnjimi otoki. Triurno stavko so za torek napovedali tudi kontrolorji zračnega prometa.

Delavci stavkajo proti 18 milijard evrov vrednim varčevalnim ukrepom in drugim reformam, o katerih bo v sredo glasoval parlament. Varčevalni načrt med drugim predvideva znižanje plač in pokojnin, odpuščanja v javnem sektorju in druge ukrepe na področju trga dela.

Sprejetje varčevalnih ukrepov je pogoj za sprostitev 31,5 milijarde vredne tranše posojila Evropske unije, Mednarodnega denarnega sklada in Evropske centralne banke. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.