|  Politika

Kje bo sestanek in kdo vabi

Sestanek glede dogajanja o referendumskih pobudah vendarle pri Türku

Predsednik Türk, ki je tudi predsedniški kandidat, je pred sestankom glede zapletov o tem, kje bo sestanek, povedal, da ne gre za tekmovanje med njim in premierom Janšo ter da je njemu vseeno, kje se dobijo.

Predsednik Türk, ki je tudi predsedniški kandidat, je pred sestankom glede zapletov o tem, kje bo sestanek, povedal, da ne gre za tekmovanje med njim in premierom Janšo ter da je njemu vseeno, kje se dobijo.
© Borut Peterlin

Predsednik republike Danilo Türk je na pogovor o aktualnih razmerah povabil premiera Janeza Janšo, predsednika DZ Gregorja Viranta, predsednika PS Zorana Jankovića, predsednika Sindikata KNG Tomaža Kumra in oba predsedniška kandidata Boruta Pahorja in Milana Zvera.

Po zapletih o tem, kje bo sestanek in kdo vabi nanj, so se predsednik države Danilo Türk, premier Janez Janša in predsedniška kandidata Borut Pahor in Milan Zver le sestali za skupno mizo. Sestanek poteka pri predsedniku Türku, pred njim pa sta tako Janša kot Türk izrazila pričakovanje, da bo dosežen kakšen konkreten dogovor. Sestanka se udeležujeta tudi predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković ter predsednik Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije Tomaž Kumer in sekretarka istega sindikata Sonja Kos. Na sestanku naj bi sicer govorili o možnih rešitvah stanja, v katerem se je znašla država po vložitvi referendumskih pobud o zakonu o sanaciji bank in zakonu o državnem holdingu.

Predsednik Türk, ki je tudi predsedniški kandidat, je pred sestankom glede zapletov o tem, kje bo sestanek, povedal, da ne gre za tekmovanje med njim in premierom Janšo ter da je njemu vseeno, kje se dobijo. Pomembno je samo, da so na sestanku navzoči pravi udeleženci in se pogovori začnejo, je dejal. Pri sporu glede referendumov in obeh zakonov gre po Türkovih besedah za spor, ki na eni strani vključuje vlado, na drugi strani Pozitivno Slovenijo in sindikate, zato je treba po njegovi oceni glavne dejavnike pripeljati za isto mizo. "Moja edina skrb v tem trenutku je, da ko gre za oba zakona in referendumski pobudi, najdemo skupen jezik in skupno pot naprej," je dodal.

Da ni pomembno, kje je sestanek, je dejal tudi predsednik vlade Janša. Bolj pomembno po njegovem je, "da bi se kaj dogovorili", čeprav dvomi, da bo glede na okoliščine sklenjen kakšen konkreten dogovor. "A upanje umira zadnje," je dodal. Na vprašanje, ali je glede na to, da se je odločil, da bo sestanek potekal pri Türku, naredil korak nazaj, pa je dejal, da je naredil "korak naprej". Pahor je pred sestankom dejal, da si bo vneto prizadeval za to, da bi ga rezultati pogovorov presenetili. "Je pa sestanek sklican v okoliščinah, katere ne obetajo," je dejal.

Razlog, da se udeležuje pogovora, tako po njegovih besedah ni zelo velika vera v velik napredek glede vprašanj, ki jih bodo obravnavali, "pač pa dolžno spoštovanje funkcije predsednika republike". Zver pa je celoten zaplet o tem, kje bo potekal sestanek in kdo po povabil nanj, označil kot nepotreben. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.