|  Svet

Hrvaškemu ministru Čačiću zaporna kazen na Madžarskem

Madžarsko sodišče je podpredsednika hrvaške vlade in ministra za gospodarstvo Radimirja Čačića danes pravnomočno obsodilo na 22 mesecev zapora zaradi povzročitve prometne nesreče s smrtnim izidom, poroča madžarska tiskovna agencija MTI. Sodišče v mestu Kaposvar ni potrdilo prvostopenjske sodbe, po kateri bi Čačić dobil 22 mesecev zgolj pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo treh let. Odločilo je, da bo podpredsednik vlade v prihodnjih dveh mesecih moral na prestajanje 11 mesecev zaporne kazni, preden ga bodo lahko pogojno izpustili na prostost.

Kot dodajajo hrvaški mediji, Čačić nima pravice do pritožbe na drugostopenjsko odločitev madžarskega sodišča. Podpredsednik hrvaške vlade se sicer ni udeležil današnje obravnave na Madžarskem, ker s hrvaško delegacijo končuje uradni obisk v Katarju. Sicer je Čačić po prvostopenjski razsodbi konec junija letos dejal, da "bo spoštoval vsako odločitev sodišča". Hrvaški premier Zoran Milanović danes ni želel komentirati odločitve madžarskega sodišča.

Čačić je prometno nesrečo povzročil 8. januarja 2010 na avtocesti Nagykanisza - Budimpešta, ko se je zaletel s svojim avtomobilom znamke chrysler v vozilo madžarske registracije. V madžarskem vozilu znamke škoda fabia so bile tri osebe. Zaradi posledic nesreče sta umrla 81-letnica in 60-letnik, voznica fabie je nesrečo preživela.

Tožilstvo je trdilo, da Čačić ni prilagodil vožnje razmeram na cesti, zato je zahtevalo od enega do pet let zapora. Čačić pa se je branil, da se je zaletel zaradi megle ter da ni kršil omejitev hitrosti. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.