|  Politika

Večer: Naročeni in plačani nasilneži?

Današnji časnik Večer piše, da naj bi bili ekstremisti, ki povzročajo nerede na protestih, plačani. Naročnik naj ne bi bil znan

Igredniki za nekaj deset evrov?

Igredniki za nekaj deset evrov?
© Miha Fras

Policija je glede izgredov skupine nasilnežev na ljubljanskih petkovih protestih uradno potrdila le to, da so bili dobro organizirani. Kot poroča današnji Večer, pa naj bi neuradno že ugotovili, da so bili nasilneži za svoja dejanja plačani, plačnika pa naj bi tudi že izsledili, iskali naj bi le še naročnika.

Nasilni mladci naj bi za svoja dejanja dobili po nekaj deset evrov, najvišji znesek naj bi bili 50 evrov. za ta denar so se policistov lotili s petardami, granitnimi kockami in s solzivcem. Policisti menijo, da je šlo v Ljubljani za dobro načrtovano akcijo. Po poročanju Večera, je policiji "uspelo slediti do plačila, a želijo odkriti vrh, torej naročnika". Novinarjem Večera je "neuradno uspelo izvedeti, da ena od sledi, od kod naj bi prišlo naročilo, vodi tudi v politiko, zato policija politične motiviranosti izzivanja nasilja nikakor ne izključuje".

Izgrede so je povzročila skupina huliganov, ki so bili natrenirani in so policijsko taktiko dobro poznali. Policisti naj bi po podatkih časnika namreč že potrdili sum, da so bili zamaskirani huligani plačani. Šlo naj bi za zneske v višini nekaj deset evrov. Neuradno pa naj bi ena od sledi naročila vodila tudi v politiko, je danes poročal Večer.

Delo policije v okviru preiskave petkovih izgredov med protesti v Ljubljani je usmerjeno tudi v identifikacijo oseb, ki bi napade lahko organizirali, so za STA potrdili na Policijski upravi Ljubljana. Na Policijski upravi Ljubljana so še pojasnili, da policija v vsaki kriminalistični preiskavi, ki jo vodi, vedno preverja vse okoliščine in vse možne različice, ki bi lahko prišle v poštev v konkretnem primeru. Tako ravnajo tudi v primeru izgredov, ki so se zgodili med petkovimi protesti v Ljubljani. "Predvsem pa je delo usmerjeno v identificiranje oseb, ki so neposredno izvrševali prekrške ali kazniva dejanja, kot tudi v identifikacijo oseb, ki bi lahko takšne napade organizirali," so navedli.

Kot so poudarili, se policija ne bo zadovoljila le s tem, da je nadaljevanje izgredov preprečila in da je pridržala več oseb. Kriminalisti in policisti bodo naredili vse, da bodo osebe, ki so kakor koli ogrožale varnost policistov, drugih ljudi in premoženja, obravnavane v kazenskih postopkih, so še zapisali.

Na te navedbe medijev so se danes odzvali v zunajparlamentarni LDS, kjer predlagajo, naj poslanci ustanovijo preiskovalno komisijo o ozadju delovanja skrajnih skupin in ekstremističnih gibanj v Sloveniji. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.