Max Modic

 |  Politika  |  Upor

»V Sloveniji očitno nimamo vlade, pač pa strahovlado«

Trček trdi, da je bila njegova aretacija zrežirana, policija to zanika - številna protestna pisma in izjave za javnost zaradi policijskega nasilja v Mariboru

Mariborska protestnica v rokah policije

Mariborska protestnica v rokah policije
© Youtube

Sociolog in profesor na Fakulteti za družbene vede Franc Trček, edini, ki ga je policija priprla na protestu pred začetkom seje mariborskega mestnega sveta, od katerega protestniki zahtevajo razpustitev in nove volitve, je po dveurnem pridržanju zatrdil, da je bila njegova aretacija vnaprej načrtovana in da gre pri tem za načrtno zastraševanje. "S strani policije mi je bilo povedano, da so od nadrejenih dobili navodilo, naj iz množice ven potegnejo tokrat mene. Pri tem so me vlekli za šal, mi zbili očala ter strgali bundo. Na policiji so mi povedali, da me bodo poklicali tudi na informativni razgovor glede mojih objav na Facebooku," je povedal Trček. Policija to zanika.

Trček ob tem "povampirjeni oblasti sporoča, da lahko ubijejo očeta treh otrok in sooskrbnika petih, a Maribora in njihove vstaje ne bodo ustavili. Policisti so ga sicer danes oglobili za skoraj 500 evrov, med drugim zaradi "zganjanja hrupa in neprimernega vedenja", največjo globo pa so mu zaračunali zaradi oviranja aretaciji. A kot je dodal, je "vse skupaj brezveze", saj naj bi se policisti tri četrt ure med seboj dogovarjali, katere člene naj napišejo na plačilni listek. "Tisti, ki me poznajo, pravijo, da se derem. Ampak jaz se derem zato, ker politika ne sliši, v nasprotnem primeru bi se dostojno pogovarjal," je še dejal Trček in dodal, da je tokrat sam izpadel kot glavni igralec v tem zrežiranem dogodku, o čemer pa ga režiser ni obvestil. Danes se je to zgodilo njemu, jutri nekomu drugemu, pojutrišnjem mogoče vam, je dejal sociolog, in dodal, da v Sloveniji očitno nimamo vlade, pač pa strahovlado.

Medtem se je minister za notranje zadeve Vinko Gorenak preko Twitterja na mariborsko dogajanje odzval z besedami, da so v policijskih postopkih, temelječih na zakonu, bili in bodo vsi obravnavani enako in nič drugače. Na Policijski upravi Maribor pa so popoldne odločno zanikali Trčkove navedbe, da bi policisti od nadrejenih dobili navodilo, "naj iz množice ven potegnejo" konkretno osebo. Kot so pojasnili, so v tem primeru izvajali naloge javne varnosti in pri tem 44-letnega moškega, ki je kršil javni red in mir ter ni upošteval ukaza policistov, pridržali in mu izdali plačilni nalog. Pri tem so ga z uporabo fizične sile podrli na tla in ga vklenili. V zvezi z njegovo navedbo, da bo poklican na informativni razgovor, so pojasnili, da so na podlagi prijave uradne osebe, da je bilo januarja preko Facebooka storjeno kaznivo dejanje obrekovanja, želeli z njim opraviti razgovor, kar pa je ta odklonil. Policisti z zbiranjem obvestil v zvezi z navedenim kaznivim dejanjem nadaljujejo.

Sicer pa so v poročilu o današnjem dogodku na PU Maribor še zapisali, da se je pred mestno občino zbralo okoli 70 ljudi, ki so imeli pri sebi sirene, troblje, zvonce in boben ter z njimi motili delovni proces v zgradbi. Protestniki so bili opozorjeni, da prenehajo s kršitvami, ker pa tega niso upoštevali, prav tako pa na ukaz policistov niso zapustili zgradbe, so ti s počasno hojo v kordonu proti izhodu s ščiti prisilili množico, da je zapustila zgradbo. Ob izhodu so policisti identificirali 42 protestnikov, ki jim bodo izdali plačilne naloge.

Med kršitelji je bila tudi neznana ženska, ki v postopku s policisti ni hotela dati osebnih podatkov, prav tako ni upoštevala ukaza policistov, da stopi z njimi do službenega vozila, kjer bo nadaljevan postopek ugotavljanja identitete. Pri tem ji je postalo slabo, zato so bili na kraj poklicani reševalci in ji nudili prvo pomoč. Po vstopu v reševalno vozilo je po izjavi reševalca zavrnila zdravstveno oskrbo in nudenje podatkov reševalcem.

Današnje ravnanje policije so obsodili v Odboru za pravično in solidarno družbo, v Mreži za neposredno demokracijo in v Slovenskem sociološkem društvu. Predsedstvo Slovenskega sociološkega društva se je na dogodke v Mariboru odzvalo z izjavo za javnost, v kateri opozarjajo, da pridržanje in tudi uporaba sile zoper njihovega kolega dr. Franca Trčka ob današnjih nenasilnih protestih državljank in državljanov na Mariborski občini daje žal prav tistim, ki opozarjajo, da se v Sloveniji hitro razrašča način delovanja državnih organov, ki ga v strokovni terminologiji poznamo pod pojmom policijska država. »S tem ko represivni organi preprečujejo javno izražanje nezadovoljstva, oblast krši temelje ustavnega reda Republike Slovenije,« piše predsednica Slovenskega sociološkega društva prof. dr Milica Antić Gaber in nadaljuje: »Slovensko sociološko društvo kot eden od tvornih akterjev nastajanja neodvisne in demokratične Slovenije proti takšnemu nespoštovanju ustave in omejevanju državljanskih svoboščin ostro protestira. Pri tem opozarja, da je tako ravnanje povsem nesprejemljivo, saj več kot očitno vodi v avtoritarnost oblasti, ki poskuša z nasilnim poseganjem v njihove pravice ustrahovati svoje državljane in državljanke.«

»Neposredni povod za to izjavo je nasilni poseg v pravice nekaterih naših članic in članov, ki so se skupaj z drugimi Mariborčankami in Mariborčani udeležili protesta med sejo mestnega sveta MO Maribor. Ob tem opozarjamo, da se v Sloveniji zaskrbljujoče širijo napetosti in oblastna nestrpnost, žrtev takih razmer pa je lahko že jutri kateri koli državljan ali državljanka, ki si drzne biti kritičen in aktiven,« zaključi prof. dr Milica Antić Gaber.

Nad policijskim nasiljem na današnjih mariborskih dogodkih so ogorčeni tudi v Odboru za pravično in solidarno družbo, kjer javno obsojajo nasilje pred in v mariborski občini ter izražajo solidarnost s protestniki. “Podpiramo njihovo voljo, da mora mestni svet nemudoma odstopiti,” so zapisali Odboru za pravično in solidarno družbo in dodali: “Namesto da bi policija omogočala mirno izražanje volje mariborskih občanov, si dovoli nasilje celo nad ženskami. V Odboru z izjemno zaskrbljenostjo ugotavljamo, da se policijsko nasilje stopnjuje vzporedno s politično krizo. Zato apeliramo tako na državne varnostne organe kot na vse občane, ki se udeležujejo protestov, naj si še naprej, kot večinoma doslej, skupaj in dostojanstveno prizadevamo za uveljavitev demokratične države. Take, v kateri bo nenasilna družba samoumevna in bo vsakršno nasilje, fizično in verbalno, vnaprej obsojeno na smetišče zgodovine. Z mirnimi in kulturniško ustvarjalnimi protesti na slovenski kulturni praznik lahko dokažemo, da je to mogoče!”

V Mreži za neposredno demokracijo (MND) so v izjavi za javnost in v protestnem pismu ob nasilju policije nad protestnicami in protestniki pred sejo današnjo Mestnega sveta Maribor zapisali, da “policija ni orodje za legitimizacijo oblasti” in izrazili javni protest ob nasilni policijski akciji nad miroljubnimi protestniki, ki so na kreativen način želeli izraziti nestrinjanje s politiko mestnega sveta z akcijo ‘Gremo gor, Maribor!’ “Mestni svet, ki bi moral zaradi sodelovanja z županom Francom Kanglerjem že davno odstopiti, je namreč razpravljal o mestnem proračunu. Namesto razprave o porabi javnega denarja, kjer bi imeli občanke in občani Maribora pravico do soodločanja o prioritetah proračunske porabe, smo bili priča agresivni reakciji policije,” še dodajajo predstavniki MND. “V Mariboru se je danes zgodilo sramotno in zgražanja vredno dejanje policijskega posredovanja, ki je mariborski politični eliti, obremenjeni z obtožbami in preiskavami zaradi korupcije in gospodarskega kriminala, skušalo z nasiljem povrnti že nekaj časa s strani ljudstva odvzeto in zato izgubljeno legitmnost.”

MND v protestnem pismu nadaljuje: “Na podlagi škandaloznih dogodkov Mreža za neposredno demokracijo zahteva takojšen odstop nelegitimnega mariborskega mestnega sveta, ki ga pri življenju ohranja le še policijsko nasilje ter kliče k odgovornosti vodje policijske uprave Maribor! Prav tako MND zahteva razjasnitev okoliščin policijskega posredovanja in morebitno vpletenost državnega sekretarja in mestnega svetnika Janeza Ujčiča. V kolikor je strokovno delo policije vodila “nevidna roka” politike, je odgovornost pristojnega ministra več kot na mestu.” Za konec MND izraža polno podporo pogumnim Mariborčankam in Mariborčanom v prizadevanju za drugačno mestno oblast, kjer bodo občanke in občanke enakovredni partnerji v dialogu z novim mestnim svetom.

Z javnim protestnim pismom se je odzvalo tudi uredništvo Časopisa za kritiko znanosti, ki ostro obsoja policijsko nasilje v prostorih mestne občine Maribor. »Mariborski državljani in državljanke so izvedli nenasilno protestno zasedbo javnih prostorov mestne občine, ki so po definiciji skupni in obči. Namesto neposredne demokracije so po nareku nekdanjega mestnega podžupana, ki je obenem sekretar v kabinetu predsednika vlade, doživeli neposredno nasilje,« v imenu uredništva piše v. d. odgovorne urednice Nina Kozinc. »Uredništvo Časopisa za kritiko znanosti ostro obsoja policijsko nasilje, ki ga že dlje časa spremljamo v Mariboru. Posebej obsojamo zadnjo represivno akcijo, saj sta se v primežu nasilja tokrat znašla tudi sourednica Časopisa za kritiko znanosti, dr. Marta Gregorčič, in naš prijatelj in sodelavec, dr. Franc Trček. Marta Gregorčič je kljub mirnemu protestu s strani policije utrpela udarce po glavi in telesu, skrajno nasilno pa so s številnimi udarci policisti ukrepali tudi proti Trčku, ki je bil povrh vsega še selektivno tarča pripora.«

»Zavedamo se, da je nasilje veliki izenačevalec in da so titule in nazivi v takšnih situacijah malodane nepotrebni. Kljub temu proti temu posegu protestiramo tudi v imenu intelektualne skupnosti, ki ji tako ali drugače pripadamo,« nadaljuje Kozinčeva. »Za intelektualce se včasih zdi, včasih govori, včasih pa tudi drži, da neposredno politično dogajanje zgolj spremljajo od daleč in ga komentirajo iz varnega zavetja slonokoščenih stolpov. Ravno dvojni primer Marte Gregorčič in Franca Trčka tokrat, kakor že mnogokrat v preteklosti, dokazuje, da smo intelektualci zmožni aktivne politične participacije v skupnih stvareh, ki so preveč pomembne, da bi jih prepustili političnim tehnokratom in rokohitrskim strokovnjakom.«

 »Uredništvo Časopisa za kritiko znanosti zahteva, da se vse represivne akcije v imenu demokracije, najsi bodo mehke (kazni) ali trde (udarci in pripori), nemudoma prenehajo! Od politike zahtevamo, da namesto nasilja odpre prostore za javno debato o naši skupni prihodnosti. Širšo javnost, državljanke in državljane ob tem pozivamo, da premislijo, v kakšno smer bo z nadaljevanjem takšnih ukrepov šla Slovenija. Ta zgodba namreč govori tudi o vas, kajti zapomnite si: ko bo udarilo po vas, ne bo več nikogar, da bi protestiral!« zaključuje Nina Kozinc.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.