|  Družba

Benečija se je naveličala Italije

Na referendumu o neodvisnosti Benečije doslej glasovalo 700.000 ljudi

Zadnja javnomnenjska anketa kaže, da 60 odstotkov od 3,8 milijona volilnih upravičencev v deželi podpira neodvisnost Benečije.

Zadnja javnomnenjska anketa kaže, da 60 odstotkov od 3,8 milijona volilnih upravičencev v deželi podpira neodvisnost Benečije.
© bastaitalia.org

Bo po Kataloniji in Škotski v bližnji prihodnosti po svoje odšla tudi Benečija? V spletnem referendumu o osamosvojitvi Benečije oziroma severnoitalijanske dežele Veneto je svoj glas doslej oddalo več kot 700.000 volivcev. Spletno glasovanje je odprto od nedelje, glas pa bo mogoče oddati vse do petka. Volivci na glasovanju odgovarjajo na vprašanje: Ali želite, da Benečija postane neodvisna in suverena zvezna republika? Sledijo še vprašanja o članstvu Benečije v EU, območju evra in zvezi Nato. Tisti, ki oddajo glas, so pozvani tudi k volitvam v desetčlanski odbor, ki naj bi si v primeru potrditve odcepitve pri oblasteh prizadeval za uresničitev izražene volje ljudstva. Organizatorji upajo, da bo do petka svoj glas oddalo dva milijona volivcev. To bi pomenilo 50 odstotkov vseh volilnih upravičencev v Benečiji.

feuLT0mKft8

Glasovanje so organizirale lokalne stranke, ki se zavzemajo za neodvisnost Benečije. Izid ne bo pravno zavezujoč, z glasovanjem pa želijo pridobiti podporo za sprejem zakona o referendumu o neodvisnosti dežele Benečije. Glasovanje sicer poteka na način, da lahko državljani, ki so na volilni listi dežele, na spletu pridobijo kodo, s katero lahko sodelujejo na referendumu. Glas pa lahko oddajo tudi prek klicnega centra.

Vzor Nove republike Veneto bi bila nekdanja Beneška republika, bogata gospodarska, kulturna in trgovinska sila, ki je obstajala od 7. stoletja do padca v roke Napoleona leta 1797. Stranka Neodvisnost Veneta, ki stoji za zakonom, pojasnjuje, da je gibanje za neodvisnost nastalo zaradi nesposobnosti vlade, da bi izkoreninila korupcijo, zaščitila državljane pred škodljivo recesijo in zaustavila trošenje na revnem jugu države. Zadnja javnomnenjska anketa kaže, da 60 odstotkov od 3,8 milijona volilnih upravičencev v deželi podpira neodvisnost. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.