25. 4. 2014 | Mladina 17 | Konzum
Čezmejna izmenjava
Ai 2 ladroni, Trst
Črni testeninski rorčki
Osteria Ai 2 ladroni
Via Tarabocchia 4, Trst
Tel.: +39 348 0626210
Urnik dveh tržaških razbojnikov je tipično italijanski: obeduje se vsak dan za kosilo ali za večerjo; zaprto pa je ob ponedeljkih.
Fino:
domiselna, duhovita in izvedbeno prepričljiva kuharija
bakalar na belo
soparjena tunina s hrenom
Ne tako fino:
črne testenine s škampi in šparglji
Za cel komplet s štirimi principalnimi krožniki, stranskimi prigrizki, aperitivno penino, krasno dišečim odprtim sauvignonom, digestivom in kofetom smo plačali 40 evrov na udeleženca.
Vandrovci po na zahodu Slovenije posejanih gostinskih obratih so se v zadnjih dveh desetletjih navadili kakovost oštarij meriti po številu pred lokalom parkiranih avtov s tržaškimi registrskimi tablicami, češ da Italijani pa že vedo, kaj je dobra košta, in da Italijanov pa pač ni mogoče nategovati s slabo hrano. No, čelništvo Konzumove komisije za čezmejno sodelovanje razpolaga s kredibilnimi rezultati kar nekaj prvoosebnih raziskav, ki trdijo, da Tržačani tostran meje iščejo predvsem poceni, ne pa nujno tudi dobro košto.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
25. 4. 2014 | Mladina 17 | Konzum
Črni testeninski rorčki
Ribji ljubljanski v škrniclju
Osteria Ai 2 ladroni
Via Tarabocchia 4, Trst
Tel.: +39 348 0626210
Urnik dveh tržaških razbojnikov je tipično italijanski: obeduje se vsak dan za kosilo ali za večerjo; zaprto pa je ob ponedeljkih.
Fino:
domiselna, duhovita in izvedbeno prepričljiva kuharija
bakalar na belo
soparjena tunina s hrenom
Ne tako fino:
črne testenine s škampi in šparglji
Za cel komplet s štirimi principalnimi krožniki, stranskimi prigrizki, aperitivno penino, krasno dišečim odprtim sauvignonom, digestivom in kofetom smo plačali 40 evrov na udeleženca.
Vandrovci po na zahodu Slovenije posejanih gostinskih obratih so se v zadnjih dveh desetletjih navadili kakovost oštarij meriti po številu pred lokalom parkiranih avtov s tržaškimi registrskimi tablicami, češ da Italijani pa že vedo, kaj je dobra košta, in da Italijanov pa pač ni mogoče nategovati s slabo hrano. No, čelništvo Konzumove komisije za čezmejno sodelovanje razpolaga s kredibilnimi rezultati kar nekaj prvoosebnih raziskav, ki trdijo, da Tržačani tostran meje iščejo predvsem poceni, ne pa nujno tudi dobro košto.
Zadnji v nizu dokazov je provokativno poimenovana oštarija Ai 2 ladroni (kar lahko ponašimo v Pri dveh razbojnikih). Po ekstenzivnem testiranju z vseh mogočih aspektov (skupaj z razmerjem kakovost/cena, prikazanim na zaključnem računu) na naši strani obalne Primorske namreč ni niti enega gostinskega objekta, zaradi katerega bi se Tržačanu splačalo zapustiti domače mesto.
Z lesenimi vinskimi škatlami domačno dekoriran plac z nenarejeno sproščeno prijaznostjo obvladuje podjetna natakarica, ki k mizi takoj prinese aperitivni požirek ohlajenega prosecca, goste lepo popelje skozi pester, a ne preobsežen jedilnik in jim praznino med odločanjem urno zapolni z najbolj kremastim, sočnim in zapeljivim bakalarjem na belo vseh časov, za nameček pa prinese še dva firklca belega – rebule in sauvignona, da se bomo odločili, ali in s katerim bomo nadaljevali.
Na krožnikih smo namreč šibali z redko videno duhovitostjo v nadgradnji znanih okusov in oblik: tu je bila fantastična rezina šunkasto soparjene tunine, postrežena s hrenom in gorčico; ljubljanski zrezek sestavijo iz fileja škarpine, rezine tunine in kapesante ter ga po dunajsko ocvrtega zavijejo v papir; še ena polenovkina mojstrovina je opečen file, postrežen s praženim krompirjem ter kremo iz rdeče pese; eksotičarje kani na hrbet spraviti na melanž koromača, pomaranče in ingverja položen file kovača, zagovornike svobode izbire pa pester nabor hladnih prigrizkov, na čelu s pod sladkokislo rdečo čebulo položenim kosom ocvrtega fileja kirnje. Da je dotična razbojniška jama hud pašnik tudi za paštoslovce, je zelo jasno ob krožniku kreftnih kruhovih njokov z rustikalnim golažem iz morske žabe in ob gigantskem tortelonu, polnjenem s kapesantami ter vloženem v močno ribjo juho, malo manj pa ob črnih rorčkih z ne čisto preprečljivo omako iz špargljev in škampov. Ampak hej – ko smo po mini sladkih zalogajčkih naredili rezime in med dvanajstimi hudobci locirali le en podpovprečen krožnik, je povzetek jasen: naj Trieštini le hodijo jest k nam. Mi bomo pa k njim.