18. 9. 2015 | Mladina 38 | Družba
Samo še por sporiram, pa bo večerja!
Domače kuhinje so naslednje področje, kamor vstopa elektroporacija – metoda povečevanja prepustnosti celičnih membran z električnimi pulzi. Na 1. svetovnem kongresu elektroporacije v Portorožu smo videli, zakaj.
Elektroporiran piščančji file
Leta 2003 si je Nathan Myhrvold, geo- in astrofizik (njegov mentor na postdoktorskem študiju je bil Steven Hawking), do leta 1999 glavni Microsoftov tehnološki mastermind, sicer pa ljubiteljski kuhar (zmagovalec na svetovnem prvenstvu v pripravi hrane na žaru v Memphisu – če je to referenca) kupil napravo za kuhanje sous-vide, torej za dolgotrajno in počasno pripravljanje v vakuumske vrečke zapakiranih surovin v vodi z natančno določeno in stalno vzdrževano temperaturo. Ko je po spoznavnem obdobju mašinco želel resneje uporabljati, je ugotovil, da je težko priti do podatkov o temperaturah in časih takšnega kuhanja za različne kose in vrste mesa in drugih živil – ena sama knjiga (pa še ta v španščini) pač ni ponujala vsega, kar ga je zanimalo. Zato je začel eksperimentirati in raziskovati sam. Ko je rezultate v obliki razpredelnic objavil na gastroportalu egullet.com, je eden od komentatorjev navrgel, naj jih, z namigi in izkušnjami vred, spravi v knjižno obliko.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.