IZAK KOŠIR

 |  Družba

Zmedeni Travolta je novi spletni hit

Pulp Fiction - Vincent Vega picks up Mia Wallace

Če se sprašujete, zakaj je v zadnjih dneh na družabnih omrežjih vedno več Johnov Travolt, ki se zmedeno obračajo levo in desno na najrazličnejših krajih, imamo za vas odgovor, ki pa pravzaprav nima nobenega posebnega pomena. Gre zgolj za novi spletni "meme", ki so ga uporabniki Facebooka vzeli za svojega. Reklo bi se, da je "šel viralno". Kot že mnogo njih pred njim. Zmedeni John Travolta je tako postal novi spletni hit in številni ga označujejo za najduhovitejšega do zdaj. In kaj je pravzaprav tako smešnega?

Gif, kjer se zdi Travolta izgubljen, je vzet iz odlomka filma Šund (Pulp Fiction), kjer je ameriški igralec upodobil lik Vincenta Vege, ki ravno obišče Mio Wallace (Uma Thurman) na njenem domu, ta pa ga pusti čakati.

Tarantinov Šund je kulten že sam po sebi, kultne pa so tudi posamezne scene in dialogi v njem. Prav tako je prepoznaven po izboru glasbe, ki ji lahko v celoti prisluhnete tu. Temu v popkulturnem žargonu pravimo "stranska zapuščina" (side legacy). Zanimivo je, da ima film, ki nikoli ni doživel nadaljevanja in je bil posnet v devetdesetih, še danes tako močan vpliv na pop kulturo. Spomnimo, da je celovečercu Quentina Tarrantina, ki je lano praznoval 20 let od prvega prikaza na filmskem platnu, oskarja (oziroma več njih, saj je bil nominiran za kar sedem zlatih kipcev) za najboljši film izpred nosu speljal Forrest Gump, prejel pa je “tolažilno” nagrado akademije za najboljši originalni scenarij.

Izbrali smo nekaj najpogostejših "zmedenih" Travolt (na vsakega posebej lahko kliknete in odprl se vam bo v novem okencu): Travolta v dnevni sobi, Travolta po množičnem pokolu, Travolta na praznem ozadju, Travolta v bazi podatkov, Travolta na omizju Windows, Travolta med osumljenci, Travolta na koncertu simfoničnega orkestra, Travolta z lopato za kidanje snega, Travolta v znanem videospotu skupine A-HA, Travolta v trgovini z igračami, Travolta v prazni učilnici, Travolta v prazni pisarni, Travolta v trgovini z oblekami, Travolta v kuhinji in Travolta pred zelenim zaslonom

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.