Izak Košir

 |  Družba

Obsojeni zaradi satirične prepesnitve državne himne

Tednik Novosti: Lijepa naša haubico

Tednik Novosti: Lijepa naša haubico
© portalnovosti.com

Zaradi objave satirične pesmi v tedniku Novosti je zagrebško etično razsodišče tamkajšnjega novinarskega novinarskega društva (HND) omenjenemu mediju izreklo opomin. V znak podpore novinarski svobodi in satirični pesmi, ki jo v celoti objavljamo spodaj, so odločitev etičnega razsodišča obsodili številni novinarji, ne zgolj iz Hrvaške, temveč iz vseh držav nekdanje Jugoslavije, tudi iz Slovenije. Seznam podpisnikov si lahko ogledate na tej povezavi

Pesem sta objavila dva nekdanja novinarja ukinjenega časnika Feral Tribune, ki zdaj delata za Novosti. Ko je imela Hrvaška nedavno veliko vojaško parado, so v njihovi satirični rubriki prepesnili hrvaško himno v Lijepa naša haubico in dobili obsodbo hrvaškega novinarskega društva, z obrazložitvijo, da so s svojo satiro poslabšali hrvaško-srbske odnose.

Očitno živimo v časih, ko satira ne (z)moti zgolj politikov, ki se jemljejo preresno, temveč tudi določena novinarska društva, ki so pozabila na osnovni namen satire in zakaj ta tako nazorno nastavlja ogledalo družbi.  

Če bi kdo v znak podpore želel oddati svojpodis, lahko to stori tako, da pošlje obvestilo na e-mail naslov novinarke Radia Slobodna Evropa Žarke Radoje zradoja@gmail.com. 

Lijepa naša haubico,
Oj ti švapska cijevi mila,
Stare salve djedovino,
Da bi vazda sve pobila!

Mila, kanonado slavna,
Sila si nam ti jedina.
Mila, kuda si nam ravna,
Mila si neselektivna!

Držićevom, Savskom teci,
Vukovarskom asfalt dubi,
Pred Lisinskim svijetu reci,
Da topništvo Hrvat ljubi.

Dok mu Meron suce sije,
Dok mu ni Haag prijetnja nije,
Dok mu Srbe grobak krije,
Haubica nek’ sve bije!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.