IK, STA

 |  Politika

Slovenija v vojno pošilja svoje vojake

Pripadniki Slovenske vojske med urjenjem Afganistancev

Pripadniki Slovenske vojske med urjenjem Afganistancev
© Slovenska vojska (SV)

Vlada je včeraj sprejela odločitev o okrepljenem sodelovanju Slovenije v globalni koaliciji proti teroristični skupini Islamska država (IS). Med drugim tudi z donacijo vojaške opreme in oborožitve ter s sodelovanjem do 15 pripadnikov Slovenske vojske pri usposabljanju sil iraškega Kurdistana. V prvi fazi naj bi tja odšlo šest vojakov. Slovenska obrambna ministrica in zunanji minister nista danes na tiskovni konferenci niti enkrat uporabila izraza Islamska država (IS), temveč le arabski izraz zanjo Daeš. Tak je namreč zdaj dogovor znotraj EU. Jasno je, da nekatere najmočnejše države v koaliciji izkoriščajo boj proti terorizmu za uveljavljanje svojih interesov. A o tem na včerajšnji novinarski konferenci ni bilo govora.

Na novinarski konferenci po seji vlade je obrambna ministrica Andreja Katič ocenila, da bi lahko prvi slovenski vojaki v Irak odšli že v drugi polovici letošnjega leta, če bo vse potekalo po načrtih. Center za usklajevanje usposabljanja v prestolnici iraškega Kurdistana Erbil so skupaj z iraškimi oblastmi ustanovile Nizozemska, Velika Britanija, Italija in Nemčija, kasneje pa so se jim pridružile še Norveška, Madžarska in Finska. Vodilni v njem sta Nemčija in Italija. Slovenski vojaki bodo predvidoma delovali v bazi ter na vadiščih, ki spadajo k bazi, in sicer na področju pehotne taktike, vojaške policije, medicinske pomoči in dela z eksplozivnimi sredstvi. Konkretneje bo slovensko sodelovanje opredeljeno v pogovorih s partnerskimi državami oz. na nabornih konferencah v začetku marca, pri čemer se bo Slovenija v prvi vrsti dogovarjala in sodelovala z Nemčijo.

Ministrica je prepričana, da so arnostne razmere v Iraku na sploh zelo nestabilne, a v omenjenem centru stopnja pripravljenosti trenutno ni povišana: "Na konkretnem območju zaenkrat velja nizka stopnja tveganja, a ker se tja napoteni vojaki tudi gibljejo na območju in se razmere hitro spreminjajo, je stopnja ogroženosti slovenskih vojakov tam trenutno ocenjena med srednjo in resno." Poleg tega bo Slovenija v protiteroristični operaciji po novem sodelovala tudi s prevzemom častniške dolžnosti v poveljstvu globalne koalicije, ki je vzpostavljeno pri osrednjem vojaškem poveljstvu ZDA v Tampi, ter z donacijo oborožitve in opreme. Glede napotenega častnika na sedežu poveljstva globalnih protiterorističnih koalicijskih sil je ministrica dejala, da bo ta "predstavljal osnovni vir informacij" v času načrtovanja in izvedbe donacije oborožitve in opreme ter usposabljanja pešmerg.

Glede donacije opreme tem silam je pojasnila, da jim Slovenija namenja viške vojaške oborožitve, ki nimajo večje finančne vrednosti, imajo pa visoko uporabno vrednost. Vrednost donacije je sicer po besedah Katičeve ocenjena na 260.000 evrov, skupaj s prevozom pa 650.000 evrov. A pri prevozu bodo koristili kvote, ki so v okviru dogovorjenih kvot SV, tako da dodatnega neposrednega stroška za obrambno ministrstvo naj tu ne bi bilo.

Zunanji minister Karl Erjavec je na novinarski konferenci med drugim pojasnil, da gre za sodelovanje Slovenije v operaciji globalne koalicije proti IS, katere del je Slovenija že od leta 2014. V tej koaliciji je več kot 60 držav, med drugim tudi arabske in pa vse članice EU. "V tej koaliciji delujemo na različnih področjih, tako doslej kot tudi naprej pa ne bomo sodelovali na področju vojaške podpore, saj ne bomo sodelovali pri vojaških operacijah koalicije, ampak le pri usposabljanju pešmerg, ki pa so zelo uspešne v boju proti IS," je poudaril Erjavec.

Na vprašanje, kakšna je ocena varnostnih služb, ali se bo s krepitvijo sodelovanja v koaliciji varnostno tveganje v sami Sloveniji povečalo, je zunanji minister odgovoril, da se to bistveno ne spreminja - je pa dodal, da "IS predstavlja stalno grožnjo za celotno EU". Sodelovanje v globalni koaliciji proti IS je, kot je pojasnil, pokrito s petimi resolucijami Varnostnega sveta ZN, poleg tega pa so (za razliko od Sirije) za pomoč tujine zaprosile in jo odobrile tudi iraške oblasti same. Kot je še poudaril, Slovenija z napovedanim sodelovanjem pri usposabljanju pešmerg "dokazuje svojo zavezanost v boju proti terorizmu" in še posebej proti IS. Po besedah ministra gre za "korak k temu, da Slovenija bolj aktivno prispeva k celotni varnosti, zlasti pa k varnosti v okviru EU" in "ni le potrošnik varnosti, ampak tudi dejavnik, ki prispeva k varnosti". Ob tem je spomnil, da bi krepitev IS pomenila večjo varnostno grožnjo za EU in s tem tudi za Slovenijo, poleg tega je IS "eden glavnih povzročiteljev migracijskega vala, ki ga Slovenija močno občuti".

Katičeva je še poudarila, da zgolj "preventivno delovanje doma" po njenih besedah ne zadošča več. Oba z zunanjim ministrom pa nista niti enkrat uporabila izraza Islamska država (IS), temveč le arabski izraz zanjo Daeš. Kot je pojasnil Erjavec, je tak dogovor znotraj EU.

Po včerajšnji skupni seji odbora za obrambo in zunanje zadeve je predsednik odbora za obrambo, Žan Mahnič, povedal, da je odbor soglasno podprl vse, kar je vlada priporočila. To je danes ponovil tudi prvak SD, Matjaž Han.

Glede poteze Slovenije so se že pojavile tudi kritike, da se naša država pridružuje koaliciji z državami, ki boj proti terorizmu izkoriščajo za uveljavljanje svojih interesov. In to na škodo sirskega in iraškega prebivalstva. Na ZDA, Veliko Britanijo in Francijo že od začetka državljanske vojne letijo očitki, da blokirajo pogajalski proces, ker hočejo izsiliti zamenjavo režima. Tarča kritik sta tudi Turčija in Savdska Arabija, ki naj bi imeli v tej vojni vsaka svoje interese.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.