29. 7. 2016 | Mladina 30 | Konzum
Potrjene ugotovitve Rdeče kozice
Torinese, Palmanova
Krema iz slanih fi lejev
Caffetteria Torinese
Torinese Piazza Grande 9,
Palmanova
Tel.: +39 0432 920 732
Ob glavnem trgu v Palmanovi lahko posedate vsak dan, razen v sredo; ob ponedeljkih od 6.30 do polnoči, ob torkih in četrtkih odprejo uro kasneje, ob petkih in sobotah zapirajo uro kasneje, ob nedeljah pa od 8.00 do 23.00.
Ambient: lepo obnovljen in skrbno vzdrževan prostor z impozantnim šankom/barom, s kar nekaj mizicami (za dva in več) in veliko, fino teraso s pogledom na trg
Napitki: to je eden najboljših barov v Italiji – kavnih kreacij in iztisnjenih sokov ne manjka, police pa so dodobra zapolnjene s številnimi vinskimi polnitvami, grenčicami in drugimi destilati (tudi handcrafted islandska vodka se najde)
Dostopnost: parkirajte v kateri od ulic, ki vodijo proti glavnemu palmanovskemu trgu; za gibalno ovirane ni zaprek
Fino:
fokača
teletina s tunino
Ne tako fino:
nič ne bi imeli proti za kakšen evro nižjim cenam
Ogromni sendviči iz baget, panini in fokače stanejo od 8 do 24 evrov, vitello tonnato 14, serija sedmih minjonov pa 10 evrov.
»Super, bom spotoma nabavil še nekaj belih plastičnih stolov za na teraso!« se je čez zahodno mejo namenjeni ogledniško-poročevalski ekipi za sopotnika začel ponujati očitno ob koncu osemdesetih/na začetku devetdesetih let vzgojeni Konzumov sotrudnik. Ob omembi imena Palmanova je plehko pomislil zgolj na šoping, ne pa na idealno poznorenesančno, leta 1593 ustanovljeno in v obliki pravilne devetkotne zvezde zgrajeno mesto ali (čemur se res čudimo) na kafeterijo Torinese, ki jo je enogastronomska revija Gambero Rosso kar dvakrat – leta 2011 in 2014 – ovenčala z nazivom najboljši bar v Italiji. Vedoč, da so bari v Italiji resna institucija, nas k obisku domnevno najboljšega med njimi niti ni bilo treba hudo priganjati. Pravzaprav nam je po obisku žal le, da ob od poletnega sonca razžarjeni, malenovsko-fellinijevski glavni palmanovski trg nismo sedli že kdaj prej – strast, inovativnost, spoštovanje do sestavin in raziskovalni duh, zapakirani v sproščeno in lagodno bistrojsko doživetje, so nas hitro spravili na hrbet.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?