MLADINA Trgovina

Mlad, izobražen, zaposlen – utopija?

Razgovor v Podjetju Neimenovano je dobro potekal, izpraševalci so bili navdušeni nad mojimi izkušnjami in aktivnostjo, gospa Petra je celo pripomnila, da bi jim nekdo takšen prav prišel v Podjetju Neimenovano. Ob koncu intervjuja pa je direktor omenil, da programu Usposabljanje na delovnem mestu sledi zaposlitev preko javnih del. Takrat je postalo jasno, da ne glede na uspešnost razgovora, nimam možnosti zaposlitve, ker ne ustrezam pogojem za zaposlitev preko javnih del, saj še nisem eno leto prijavljena na ZRSZ. Očitno bom morala še nekaj mesecev sedeti doma, pošiljati prošnje in čakati, da bom zaposljiva preko javnih del, drugače nisem primeren kader za delodajalce. To namreč ni bil prvi primer, da bi me zaposlili, če bi me lahko preko javnih del. Ukrepi ZRSZ niso ravno v dobrobit mladim iskalcem zaposlitve, če jih delodajalci izkoriščajo. Usposabljanje na delovnem mestu naj bi prinašalo pridobivanje izkušenj, novih znanj in spretnosti za mlade. A hkrati ne prinaša delovne dobe, plače, zavarovanja in zagotovila, da bomo po usposabljanju dobili službo. Kaj pa tisti, ki smo visoko izobraženi in že imamo nekaj izkušenj in bi samo želeli dobiti redno zaposlitev, kjer bi lahko s svojo močno voljo do dela, sposobnostmi, znanjem in izkušnjami pripomogli k napredku?

Ko se pogovarjam z vrstniki, ugotavljam, da je situacija veliko bolj resna in zaskrbljujoča, kakor si marsikdo predstavlja. Mladi so obupani, razočarani, naveličani truda, ki ne obrodi sadov. Pošiljajo prošnje, ne dobijo odgovorov, tu in tam dobijo vabilo na razgovor, vendar jih potem ne zaposlijo, ker je delovno mesto že vnaprej oddano oz. namenjeno kakšnemu znancu. Številni mladi so tako brez volje, brez ciljev v življenju, saj si brez zaposlitve in rednega dohodka ne morejo ustvariti prihodnosti. Naše sposobnosti in naša energija ostaja neizkoriščena. Čakamo in upamo na priložnost. Tudi ukrepi v obliki delavnic in projektov za lažjo zaposljivost mladih ne prinašajo delovnih mest mladim. Mladi izobraženi ne potrebujemo predavanj, kako iskati službo, kako sestaviti življenjepis, kako se obnašati na razgovoru ipd. Potrebujemo službe. Službe, kjer nas ne bodo izkoriščali, da bi na naš račun dobili čim več denarja od države. Je delo v okolju, ki goji spoštovanje, sodelovanje in pošten odnos med zaposlenimi, poleg tega pa zagotavlja redno in ustrezno plačilo glede na izobrazbo in učinkovitost, res samo utopija? 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.