MLADINA Trgovina

Borut Mekina

21. 4. 2017  |  Mladina 16

Naključna natančnost

Kdo še verjame finančnim napovedovalcem?

Kralj napovedi Egon Zakrajšek

Kralj napovedi Egon Zakrajšek
© Tina Kosec, STA

Mednarodni denarni sklad (IMF) se je ta teden spet zmotil. Še pred nekaj meseci so v njem napovedovali, da bo letošnja gospodarska rast v Sloveniji 1,8-odstotna, zdaj so napoved popravili za tretjino navzgor, na 2,5 odstotka. Vladni urad za makroekonomske analize (UMAR) pa pričakuje, da bo letos gospodarska rast 3,6-odstotna. Če bo držala njegova napoved, so se v IMF pred meseci glede Slovenije (ponovno) zmotili kar za sto odstotkov.

UMAR že od leta 1997 in še natančneje od leta 2002 ocenjuje tudi uspešnost različnih gospodarskih napovedi. V zadnjem poročilu, objavljenem prejšnji mesec, je ugotovil, da so se tudi lani nekatere ustanove zmotile za enkrat. OECD je recimo Sloveniji sprva napovedoval zgolj 1,3-odstotno gospodarsko rast, dejansko pa je bila ta nazadnje 2,5-odstotna. Razlog za lanske napake, pravi UMAR, naj bi sicer bile zgrešene ocene kitajskega izvoza. Marsikdo je pričakoval veliko zmanjšanje, vendar ga ni bilo. A ne gre le za Kitajsko.

Osem institucij, ki merijo uspešnost Slovenije, lani ni storilo najhujših napak, te so bile pri napovedih glede Slovenije storjene za leta 2009, 2011 in 2014. Hkrati so bile tudi najusodnejše, saj so na napovedih za leto 2014 recimo temeljili izračuni potrebne dokapitalizacije slovenskih bank. V Banki Slovenije in institucijah Evropske unije so recimo leta 2013 predvidevali, da se bo slovenski BDP v letih 2014, 2015 in 2016 zmanjšal za 4,1 do 9,8 odstotka, v resnici pa smo imeli v tem obdobju skupaj 5,8-odstotno gospodarsko rast.

V UMAR pravijo, da je največ zmede v zadnjih letih vnesla negotovost glede uspešnosti protikriznih ukrepov in možnosti izhoda iz krize. A te institucije nerade priznajo, da so njihove napovedi tako nezanesljive. Tega recimo ni omenil direktor UMAR Boštjan Vasle konec leta 2013, ko je na posebni tiskovni konferenci napovedal 0,8-odstotno zmanjšanje BDP zaradi »kreditnega krča«, nato pa je leta 2014 država dosegla triodstotno gospodarsko rast, rekordno povečanje izvoza in rekordno rast industrijske proizvodnje. »Zmagovalec« v zmoti je bil sicer tedaj Egon Zakrajšek, finančni analitik iz ameriške centralne banke FED, ki je bil leta 2012 in 2013 stalni gost na RTV Slovenija. Pred razcvetom slovenskega gospodarstva je ponavljal, da je naša država »klinično mrtva«.