MLADINA Trgovina

Narodni škodljivci in destruktivci

Novinar g. Bernard Nežmah, je v svojem pamfletu “Narodni škodljivci in destruktivci” v številki 26. vašega tednika naslovil problem postavitve Magnine lakirnice v Hočah. V tem sestavku sicer ustrezno napade vladni diskurz glede nasprotnikov projekta, vendar se mu zgodi tudi lapsus in sicer, ko ob naslavljanju Levice zapiše: “[n]obenega resnega, odločnega in sistematično vztrajnega odziva na vladno favoriziranje Magne nismo zasledili. Biti politično okoljsko usmerjen ni stvar parol na kongresih, ampak jasne in bučne manifestacije nasprotovanja politiki, ki ignorira okoljska vprašanja, kot to počne sedanja vlada.” G. Nežmah je očitno spregledal, da se Levica ni samo resno, odločno in sistematično vztrajno odzivala na favoriziranje Magne. Levica je edina parlamentarna stranka, ki je glasovala proti Zakonu o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške investicije na razvojnem območju v Občini Hoče - Slivnica, t.i. Lex Magna, in je edina parlamentarna stranka, ki je konsistentna v svojem nasprotovanju tej investiciji. Poleg tega smo se udeležili tudi javne razgrnitve mnenj v Občini Hoče.

Opozorili smo tudi, da lakirnica prinaša dodatne okoljske pritiske in da med drugim povečuje lokalno in regionalno vodnoekološko ogroženost izjemno občutljivih in z vidika oskrbe s pitno vodo nenadomestljivih območij talne vode. Opozorili smo na sporen obseg lakirnice, za katero se bo žrtvovalo 100 ha. prvovrstne kmetijske zemlje (celotna poslovna cona Komenda, ena največjih v Sloveniji, na primer obsega 93 hektarjev). Opozorili smo, da se je v zadnjih 25 letih površina kmetijskih površin zmanjšala za skoraj 100.000 ha - Slovenija pridela le okoli tretjino potrebne zelenjave in manj kot dve tretjini žit ter krompirja za lastno prehransko oskrbo. Kdo je že minister v tej Vladi, ki tako poudarja pomen samooskrbe?

Opozorili smo tudi, da je v podravski statistični regiji evidentiranih 83 degradiranih zemljišč v skupni izmeri 211 hektarjev. Ministra Počivalška smo večkrat spraševali o alternativnih lokacijah, jasnega odgovora seveda nismo dobili. V Levici namreč nismo nasprotovali tej investiciji per se, ampak modelu, ki ga vzpostavlja - da vlada postane odvetniška pisarna kapitala in piše zakone, s katerimi povozi okoljske, prostorske in nenazadnje demokratične standarde. Interese kapitala postavlja nad interese ljudi in okolja.

Vsaka resna rdeča politika je tudi zelena. Smo pa zelo skeptični do tega, ali je zelena politika brez rdeče (torej taka, ki pristaja na obstoječi sistem, ki zaradi gonje za profiti uničuje planet in človeštvo) lahko sploh uspešna, glede na resnost okoljske krize.

Upam, da bo bralec iz navedenega razbral, da je šlo pri tistem zapisu za lapsus (nameren ali ne). V antiki so takšnim prirejanjem dejali sofizerm. Zato vračam žogico, z Marxom - Tu je roža, tu pleši! 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.