MLADINA Trgovina

Neža Oder

4. 8. 2017  |  Mladina 31  |  Družba

SURS o kislih kumaricah

Statistični urad se skuša javnosti približati na družabnih omrežjih

Na profilu Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) na Twitterju najdemo številne zanimive statistične podatke – objave o obrestnih merah, turističnih prenočitvah, najpogostejših imenih, pa tudi o povprečni ceni kislih kumaric.

SURS je na Twitterju že od leta 2009 in sledi mu že več kot 3000 ljudi. Med suhoparnimi informativnimi objavami pa se vedno pogosteje znajdejo posamezne zabavnejše, ki so privlačnejše za morebitne sledilce, opremljene pa so tudi z infografikami. Tako smo ob svetovnem dnevu čebel opazili objavo o velikosti članov čebelje družine, na 4. julij, ob ameriškem dnevu neodvisnosti, pa so postregli s statistiko pogostosti imen Melanija in Donald v Sloveniji. V Sloveniji je recimo 198 Melanij in samo 17 Donaldov.

SURS račun na Twitterju vodi sam, objavlja pa na dva načina, eno so podatki s spletne strani, ki so na Twitterju objavljeni samodejno; objave druge vrste, tiste o kislih kumaricah in slovenskih Melanijah, pa so namenjene temu, da se pokaže tudi zabavna stran statistike, pojasnjuje Martin Bajželj, predstavnik urada.

V petek bo na primer svetovni dan piva, razlaga Bajželj, zato se SURS pripravlja na objavo, povezano s to temo. Zelo poudarja lahkotnejšo obravnavo, saj se, kot pravi Bajželj, »statistike še zmeraj marsikdo boji«. S tem namenom ima urad skupino oblikovalcev, ki skrbi za vizualizacijo takšnih objav.

SURS razmišlja tudi o odprtju profila na Facebooku. Širjenje statistične pismenoSURS razmišlja tudi o odprtju profila na Facebooku. Širjenje statistične pismenoSURS razmišlja tudi o odprtju profila sti se zdi predstavnikom urada pomembno, saj omogoča vpogled v neko stanje sveta, za samopromocijo pa seveda ni boljše platforme, kot so družabna omrežja.

V dobrem ducatu let se povprečne cene kislih kumaric v EU sicer niso bistveno spremenile. Konzervirane kumarice so leta 2003 stale 2,4 evra, leta 2016 pa 2,01.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.