MLADINA Trgovina

Izvor Slovencev

Z zanimanjem in velikim pričakovanjem sem kupil Mladino zaradi omenjenega naslova. Mladino že od nekdaj uvrščam med časopise, ki se izrazito poglobijo v tematiko in s tem veljajo za zelo verodostojne, zato Mladino kupim občasno, ko imam dovolj časa za branje in seveda ko je tematika, ki me pritegne. Tokrat pa nisem izvedel nič kaj novega o Izvoru Slovencev, vse skupaj se mi je zdelo usmerjeno v zaničevanje zanesenjakov, kot je npr. dr.Perdih, pa nekaj zasmehovanja je bilo na račun J.J. Slednje me sicer ne moti, saj J.J. ni glih “moja krvna grupa”, a to ne doprinese nič na poti do resnice kdo smo Slovenci in od kod prihajamo – to sem namreč od naslova pričakoval. Tudi sam sem sodeloval l.2007 pri raziskavah National Geographica v okviru Familly Tree DNA projekta a “svojim materialom”, torej poslal sem v ZDA svojo slino in za analize nekaj plačal. Rezultat je bil takšen, kot je najbolj verjeten zadetek med moško populacijo v Sloveniji, torej R1A1 (podskupina R1A). Kot omenja Jager, je ta haploskupina najbolj pogosta med Slovani (https:// en.wikipedia.org/wiki/Haplogroup_R1a#/media/File:Distribution_Haplogroup_R1a_Y-DNA. svg) in jo je imenoval slovanska, kar pa se v Indiji ne bi strinjali, saj je tam številčno največ nosilcev tega gena (ca. 200mio oz. 30% vseh moških). Prikaz razširjenost R1A v svetu: http://blogs.discovermagazine.com/gnxp/2012/10/r1a1a/#.WZZwn4VOJaQ.

Posledično je to eden najbolj pogostiih genov na svetu, saj ga ima več kot 300 mio moških, pa tudi enega najstarejših genov, da se je lahko tako razširil, kot se je. A to je samo genetska podlaga, ki je skupna ca. 800x večji skupini, kot je nas Slovencev s tem genom, zato je smiselno iskati več podlage za slovenskost v našem jeziku in kulturi. Veselilo bi me, če bo novinar Jager pocukal za rokav še koga od “uradnih” slavistov, da poda mnenje o Borovih dognanjih v zvezi z atestinskimi tablicami. Morda premoremo tudi kakega strokovnjaka iz uradne slavistične srenje, ki se spozna tudi na Sanskrt in zmore odgovoriti na hipoteze o naših povezavah, ki se pojavljajo v venetskih krogih. Namreč B.K.Meško, ki je avtor Slovensko-Sanskrtskega slovarja ni glih slavist, tudi sam nisem, a me ta tematika zanima, tudi zaradi toponimov, naših, avstrijskih in še katerih. Da smo najbolj sorodni s Slovaki, pove dr.Glavač, le da se je očitno med nami enkrat v zgodovini zapičila puščica (beri Madžari in Avstrijci), če smo mi bili na teh prostorih prej, v nasprotnem smo jih nekako prečkali, kar bi zgodovinarji verjetno ugotovili, razen, če smo šli okoli riti v žep (Iz Slovaške iza Karpatov čez Balkan do Slovenije). Izgleda, da se uradna zgodovina in arheologija oklepata skupnega prihoda Slovanov v 6.stoletju v naš prostor, saj ni uradnih (šolskih) razlag, ki bi prisotnost Slovanov na našem prostoru datirale že prej. “Naš” gen R1A je tudi nosilec kulture žarnih grobišč in pozneje Hallstatske kulture iz https://en.wikipedia. org/wiki/Haplogroup_R1a, a ko se bralec pozanima kaj več o tem, pa nastane nelogična vrzel. Namreč jezik teh kultur bi naj bil proto-keltski, ki pa je zanimivo poznal dvojino (https://en.wikipedia. org/wiki/Proto-Celtic_language). Na prostoru, kjer so harale te kulture, danes Keltov ni, je pa še gen R1A in pa ponekod še vedno dvojina! Zgolj slučajno, ali pa nas kdo namenoma prezre? Mislim, da bi ta vidik lahko izzval naše znanstvenike iz področij arheologije, zgodovine in jezikoslovja k novim skupnim projektom, da ne bodo taki poskusi ostali samo na plečih amaterjev.

Lep pozdrav!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.