MLADINA Trgovina

Peter Petrovčič

8. 12. 2017  |  Mladina 49  |  Politika

Ideološka intriga

Je begunčev portret res provokacija za akademike?

Portret Ahmada Šamija

Portret Ahmada Šamija
© Borut Krajnc

»Portret Ahmada na pročelju stavbe ZRC SAZU je izraz skupine, ki si želi podrejanja Slovenske akademije znanosti in umetnosti in njenega videza nečemu, s čimer se člani akademije ne strinjamo. Gre za ideološke intrige in je izraz mišljenja, ki ne sodi na pročelje akademije. To je provokacija za akademike,« je po poročanju televizije SDS Nova24 portret sirskega begunca na pročelju stavbe ZRC SAZU komentiral pesnik Niko Grafenauer.

S tem je imel v mislih portret Ahmada Šamija, ki ga je notranje ministrstvo pred časom skušalo deportirati na Hrvaško, kar pa se (za zdaj) zaradi pritiska velikega dela javnosti ni zgodilo. Šami je še vedno hospitaliziran, saj se mu je, potem ko je vlada prelomila premierovo obljubo, da bo lahko ostal v Sloveniji, zdravstveno stanje hudo poslabšalo.

Grafenauer izhaja iz kroga Nove revije, katere dolgoletni urednik je bil. Je podpornik in somišljenik politike SDS oziroma Janeza Janše, bil je tudi član njegovega civilnodružbenega gibanja Zbor za republiko in glasen nasprotnik obsodbe, izrečene Janši v zadevi Patria. Je pa Grafenauer tudi član Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU).

Zanimalo nas je, kaj si o njegovih besedah misli dr. Oto Luthar, direktor Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU, organizacije, ki jo je sicer ustanovila SAZU, a formalno organizaciji nista več povezani. »Mislite, da taka izjava sploh zasluži odgovor? Mislite, da je varstvo človekovih pravic res lahko žalitev za kogarkoli? In od kdaj je zavzemanje za osnovno človekovo dostojanstvo ideološka intriga?« se sprašuje Luthar, ki dodaja, da sta ZRC SAZU in SAZU avtonomni organizaciji, ki pa »izjemno dobro sodelujeta in sta se doslej, če je le bilo mogoče, tudi skupaj zavzemali za človekove pravice«. Na koncu pa je vendarle odgovoril na Grafenauerjevo izjavo: »Sedaj bomo vsaj teden dlje ohranili portret gospoda Ahmada na pročelju.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.