MLADINA Trgovina

Rože in zgodbe

Inštitut 8. marec je skupaj s profesoricami in raziskovalkami pozval ženske, naj jim zaupajo zgodbe o spolnem nasilju, ki so ga doživele. V dveh tednih se jih je nabralo veliko, nekatere izmed njih objavljamo v Mladini, preostale so dosegljive na spletni strani www.jaztudi.si. Vse pričajo o tem, da je spolno nasilje, poniževanje, zastraševanje, razširjeno tudi pri nas, da ga je veliko in da je sistematično.

To ni zgodba, ki bi pretresla. Ali pač. Še sama ne vem, kaj je 'normalno' in kaj ne. Vem pa, da je to zgodba, ki govori o naših otrocih, ki jim spregledamo vse, z izgovorom, da so le fantki, češ da jih 'nosijo hormoni'. Bedarije. Starši so me vedno učili, da je moje telo nedotakljivo. In vsak neprimeren dotik sem kaznovala s klofuto, ki je potegnila za seboj družbeno linčanje in še fizično nasilje. Vem, morala bi se odzvati drugače, ampak kako? Kako se odzoveš, če mislijo, da je vse dovoljeno? Če se ti vsi posmehujejo, s puncami vred? […] (#jaztudi, marec 2018)

Kupite dostop do Mladina.si, ki stane enako kot izvod tiskane izdaje Mladine. Za 3,50 EUR dobite dostop do aktualne številke in celotnega arhiva za naslednjih sedem dni. Z dolgoročno naročnino prihranite do 25 odstotkov!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.