Lara Paukovič

 |  Mladina 51  |  Družba

Zelena streha v občini Kranj

Projekt društva prostoRož za zmanjševanje segrevanja in čistejše okolje 

Primer dobre prakse: zelena streha na Dunaju

Primer dobre prakse: zelena streha na Dunaju
© ProstoRožev arhiv

Poleti smo v članku o načinih, na katere se mesta borijo z vročino, hkrati pa z njimi poskušajo prispevati k čistejšemu okolju, poročali o pobudi društva prostoRož, specializiranega za vprašanja javnega urbanega prostora. Razpisalo je projekt »2° Zelene strehe« za ozelenitev strehe javne stavbe v eni izmed slovenskih občin, s čimer naj bi prispevalo k manjšemu segrevanju, zadrževanju padavinskih voda, pa tudi k večji socializaciji na novi zeleni površini. Na poziv, ki je bil odprt do začetka septembra, se je prijavilo 15 občin, z najprepričljivejšo prijavo pa je organizatorje projekta prepričala občina Kranj.

»Za občino Kranj smo se odločili zaradi konkretnih predlogov občinskih stavb, primernih za ozelenitev, nabora občinskih okoljskih strategij, razumevanja pomembnosti boja proti podnebnim spremembam in pripravljenosti, da več mestnih oddelkov skupaj zagotovi izvedbo projekta. Poleg tega občina že razmišlja o širjenju zelenih streh v sklopu energetskega podnebnega načrta Gorenjske. Nova zelena streha je le eden od korakov k bolj zelenemu mestu. Verjamemo, da bo Kranj naše delo podprl z naprednimi politikami in pogumnimi ukrepi, ki bodo mesto bolje pripravili na podnebne spremembe in na nove potrebe, ki jih bodo imeli prebivalci Kranja v prihodnje,« povedo.

Zelena površina bo merila do 400 kvadratnih metrov, prednost pa bodo imele strehe, na katere je mogoče dostopati in so vidne iz okoliških stavb. Zasaditev na strehi bo potekala na začetku pomladi, nato bodo arhitekti skupaj z zunanjimi strokovnjaki vso pomlad in poletje spremljali stanje zelene strehe. Da bi navdušili uporabnike in opogumili lastnike stavb, bodo pripravili delavnice na temo urbanega zelenja in hkrati izvajali meritve, s katerimi bodo preverili okoljske in psihološke učinke nove strehe.

Zdaj skupaj z Mestno občino Kranj pregledujejo dokumentacijo in preverjajo, kateri javni objekt, ki že stoji, je najprimernejši za ozelenitev. Pri projektu društvo prostoRož sicer sodeluje s Kombinat arhitekti, v delovni skupini za ozelenitev pa delujejo še drugi samostojni strokovni sodelavci: Ciril Arkar in Sašo Medved (Fakulteta za strojništvo, svetovalca za gradbeno fiziko), Tomaž Šuklje (samostojni svetovalec za gradbeno fiziko), David Vesnaver (EEP, svetovalec za statiko), Naja Kikelj (svetovalka za psihologijo) in Damjana Zaviršek Hudnik (arhitektura).

»Zelene strehe imajo pozitivne učinke na stavbe in na mesto, v katerem jih uredimo. Predstavljajo novo zeleno površino v mestu, ki uporabnikom omogoča počitek na svežem zraku, sosedom pa pogled na zelenje. Nižajo temperaturo, zadržujejo padavine, čistijo zrak in pozitivno vplivajo na zdravje prebivalcev. Strehe šol, telovadnic in drugih javnih stavb so zaradi velike površine zelo primerne za ozelenitev. Kljub temu ima zeleno streho v Sloveniji le nekaj javnih objektov,« pravijo člani skupine prostoRož.

Ime projekta izvira iz domačih raziskav, na podlagi katerih je bilo ugotovljeno, da je temperatura zraka v mestih na območju, kjer je veliko zelenja, tudi do dve stopinji nižja kot na območjih, kjer zelenja ni.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.