Uredništvo

 |  Družba

Sedemletni dolg ustavnega sodišča

IZJAVA DNEVA

"Ne glede na to, da ni dvomov o tem, da izenačitev istospolnih življenjskih skupnosti s heterospolnimi ne pomeni glede pravice do sklenitve zakonske zveze nič drugega kot zgolj dosledno in precej očitno izpeljavo načela enakosti pred zakonom iz 14. člena ustave, je bilo potrebnih dolgih sedem let, da je ustavno sodišče sprejelo odločitev, ki jo je pred sedmimi leti samo bojkotiralo, z dopustitvijo naknadnega zakonodajnega referenduma o ustavni pravici neke manjšinske skupine. Državni zbor je prav zato, da takšnih situacij ne bi bilo, pred tem celo dopolnil 90. člen ustave z določbo, da 'referenduma ni dopustno razpisati o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ali drugo protiustavnost'. "

"Protiustavnost, ki jo takratna večina ustavnih sodnikov ni želela videti (in je nad njeno odpravo spustila ljudsko večino), je končno odpravila sedanja sestava ustavnega sodišča, s čimer je poravnala neprijeten sedemletni dolg svojih predhodnikov."

(Odvetnik, pisatelj in kolumnist Dino Bauk o tem, da je vsakokrat znova zelo pomembno vprašanje kadrovske popolnitve ustavnega sodišča; via Delo)

Parada ponosa v Ljubljani

Parada ponosa v Ljubljani
© Uroš Abram

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.