STA

 |  Politika

»Sprejel sem odločitev o razrešitvi generalne državne tožilke in vodje varnostne službe«

Ukrajinski predsednik Zelenski je poskrbel za eno največjih zamenjav v vladi od začetka ruske invazije na Ukrajino

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nedeljo sporočil, da je razrešil vodjo varnostne službe Ivana Bakanova in generalno državno tožilko Irino Venediktovo zaradi številnih primerov domnevne izdaje med ukrajinskimi uradniki kazenskega pregona. Gre za eno največjih zamenjav v vladi od začetka ruske invazije na Ukrajino.

"Danes sem sprejel odločitev o razrešitvi generalne državne tožilke in vodje ukrajinske varnostne službe," je dejal Zelenski v nedeljo zvečer v svojem rednem video nagovoru, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po njegovih besedah je v državi odprtih kar 651 kazenskih zadev zaradi obtožb veleizdaje ter sodelovanja in pomoči Rusiji s strani ukrajinskih uradnikov, med njimi uslužbencev tožilstva, preiskovalnih organov in pripadnikov varnostnih agencij.

Med temi je tudi 60 primerov uradnikov, ki so ostali na ozemljih pod rusko zasedbo in "delujejo proti naši državi", je povedal Zelenski.

Zelenski v času od začetka ruske invazije na Ukrajino 24. februarja ni naredil večjih kadrovskih sprememb v vladi, pri tem navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Po besedah Zelenskega je v državi odprtih kar 651 kazenskih zadev zaradi obtožb veleizdaje ter sodelovanja in pomoči Rusiji s strani ukrajinskih uradnikov, med njimi uslužbencev tožilstva, preiskovalnih organov in pripadnikov varnostnih agencij.

Ta "niz zločinov zoper temelje nacionalne varnosti" sproža resna vprašanja za vodje varnostnih agencij, je še dejal Zelenski v svojem nagovoru. Potrdil je tudi, da je bil aretiran visoki uradnik varnostne službe SBU, ki je bil pred tem pristojen za črnomorski polotok Krim.

Bakanov, ki velja za tesnega sodelavca Zelenskega in njegovega prijatelja še iz otroštva, je varnostno službo SBU z več kot 30.000 zaposlenimi vodil od leta 2019. Po poročanju medijev 47-letni Bakanov kot nestrokovnjak med zaposlenimi ni imel velike avtoritete, še navaja dpa.

Zelenski je za začasnega vodjo varnostne službe danes imenoval dosedanjega namestnika Bakanova, 39-letnega Vasila Maljuka. Ta naj bi pred kratkim sodeloval pri aretaciji nekdanjega visokega uradnika SBU, ki je bil osumljen veleizdaje zaradi domnevnega posredovanja tajnih podatkov Rusiji.

Venediktovo, ki je vodila prizadevanja za obdelavo ruskih vojnih zločinov v Ukrajini, naj bi na položaju generalnega državnega tožilca začasno zamenjal Oleksij Simonenko, še poroča dpa.

SOVicCjEWcY

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.