STA

 |  Svet

V Veliki Britaniji zabeležili najbolj vroč dan doslej

Več kot 34 krajev je preseglo prejšnji temperaturni rekord, ki je znašal 38,7 stopinje Celzija, temperature pa so se danes povzpele tudi preko 40 stopinj

V Veliki Britaniji so danes zabeležili najbolj vroč dan doslej. Več kot 34 krajev je namreč preseglo prejšnji temperaturni rekord, ki je znašal 38,7 stopinje Celzija, temperature pa so se danes povzpele tudi preko 40 stopinj Celzija. V Londonu medtem veljajo izredne razmere, saj je zaradi rekordnih temperatur izbruhnila vrsta požarov.

Londonski gasilci skušajo zajeziti številne požare, ki so izbruhnili v prestolnici. Po njihovih navedbah se 350 gasilcev in 15 gasilskih vozil bori s plameni na najmanj štirih lokacijah v mestu, poroča britanski BBC. Najhuje je v Wenningtonu na vzhodnem obrobju Londona, kjer je požar zajel tudi nekaj hiš.

V večjem delu Anglije zaradi visokih temperatur še vedno velja rdeči alarm, oblasti pa so ljudi pozvale, naj pijejo zadosti vode, doma zaprejo zavese, se sredi dneva ne izpostavljajo soncu in naj se izognejo nepotrebnim potovanjem.

Po najtoplejši noči v zgodovini Velike Britanije je državna meteorološka agencija sporočila, da so danes v državi prvič zabeležili temperaturo, ki je presegla 40 stopinj Celzija, poročajo tuje tiskovne agencije.

Živo srebro se je namreč v bližini letališča Heathrow začasno povzpelo na 40,2 stopinje Celzija. Agencija pa je opozorila, da bi danes tudi Wales, Škotska in Severna Irska lahko zabeležili nove temperaturne rekorde.

"Ob današnjih zgodovinskih temperaturah je pomembno, da se ljudje pripravijo na vročino in razmislijo o spremembi svojih navad. Takšna vročina ima lahko škodljive učinke na zdravje," je dejal glavni meteorolog Neil Armstrong.

"Ob današnjih zgodovinskih temperaturah je pomembno, da se ljudje pripravijo na vročino in razmislijo o spremembi svojih navad. Takšna vročina ima lahko škodljive učinke na zdravje."

Neil Armstrong,
meteorolog

Tudi podjetje Transport for London, upravljavec prometnega omrežja v prestolnici, je pozvalo ljudi, naj se izogibajo potovanjem, ki niso nujna.

"Zaradi napovedanih rekordnih temperatur bo treba preventivno uvesti začasne omejitve hitrosti na nekaterih delih prometnega omrežja, kar bo pomenilo zmanjšano število storitev in lahko pomeni, da bodo potovanja trajala dlje kot običajno," je v izjavi zapisalo podjetje.

Ponekod so preventivno že zaprte nekatere železniške proge in šole, kar je minister za promet Grant Shapps pojasnil s tem, da velik del infrastrukture v državi preprosto ni zgrajen za takšne temperature.

f_Huw5IrT5w

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.