STA

 |  Politika

Predsednica DZ bo danes razpisala predsedniške in lokalne volitve

Volitve županov in občinskih svetnikov bodo potekale 20. novembra, kot najverjetnejši datum predsedniških volitev pa se omenja 23. oktober

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič
© Gašper Lešnik

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič bo danes podpisala odloke o razpisu lokalnih volitev, volitev predsednika republike ter volitev v državni svet. Volitve županov in občinskih svetnikov bodo potekale 20. novembra, kot najverjetnejši datum predsedniških volitev pa se omenja 23. oktober.

Volivci bodo tako po napovedih jeseni najprej izbirali naslednjega predsednika republike, saj se aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju konec letošnjega leta izteče drugi mandat, ki ga je nastopil 23. decembra 2017.

Datum predsedniških volitev uradno še ni znan, v skladu z zakonom o volitvah predsednika republike pa predsednik DZ predsedniške volitve razpiše najhitreje 135 in najpozneje 75 dni pred iztekom petletne oz. podaljšane mandatne dobe prejšnjega predsednika republike. Od dneva razpisa volitev do dneva glasovanja ne sme preteči več kot 90 dni in ne manj kot 60 dni. Kot najverjetnejši datum volitev se sicer največkrat omenja 23. oktober.

Datum lokalnih volitev, na katerih se bodo volivci izrekali tako o županih kot članih občinskih svetov, pa določa že zakon o lokalnih volitvah, in sicer se te izvedejo na tretjo nedeljo v novembru. Te bodo tako letos v vseh 212 občinah potekale 20. novembra, v tistih občinah, kjer nobenemu od županskih kandidatov ne bo uspelo zbrati večine glasov, pa bo morebitni drugi krog 4. decembra.

Mandat se decembra izteče tudi aktualni sestavi državnega sveta, zato bo predsednica DZ razpisala tudi volitve novih članov. Štirideset državnih svetnikov se sicer voli posredno, in sicer prek interesnih organizacij oziroma lokalnih skupnosti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.