STA

 |  Svet

Mineva pol leta od začetka ruske invazije na Ukrajino

Ob tem ameriško veleposlaništvo v Ukrajini opozorja, da bi lahko Rusija v prihodnjih dneh napadala civilno infrastrukturo in vladne objekte 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in ruski predsednik Vladimir Putin, na fotografiji leta 2019, še pred rusko invazijo Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in ruski predsednik Vladimir Putin, na fotografiji leta 2019, še pred rusko invazijo na Ukrajino
© www.kremlin.ru

V sredo bo sicer minilo pol leta od začetka ruske invazije na Ukrajino. Ameriško veleposlaništvo v Ukrajini je ob tem danes opozorilo, da bi lahko Rusija v prihodnjih dneh napadala civilno infrastrukturo in vladne objekte v Ukrajini. Ob tem je pozvalo državljane ZDA, naj nemudoma zapustijo državo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"State Department ima informacije, da Rusija krepi zmogljivosti za napade na civilno infrastrukturo in vladne zgradbe v prihodnjih dneh," je zapisalo veleposlaništvo na svoji spletni strani. Ob tem je svetovalo državljanom ZDA, naj nemudoma zapustijo državo po kopnem, če je možno.

"State Department ima informacije, da Rusija krepi zmogljivosti za napade na civilno infrastrukturo in vladne zgradbe v prihodnjih dneh."

Po poročanju spletnega medija Politico so ZDA tokrat prvič izrecno opozorile na možnost napadov na civilne cilje in vladne zgradbe.

Tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je že posvaril, da bi lahko Rusija v prihodnjih dneh "lahko poskusila storiti kaj posebej ogabnega, posebej krutega", poroča AFP.

V Kijevu so že razglasili prepoved zbiranja, v Harkovu, drugem največjem ukrajinskem mestu, pa policijsko uro.

Od umika ruskih sil iz okolice Kijeva konec marca večina spopadov poteka na vzhodu Ukrajine, kjer so ruske sile počasi pridobivale ozemlje, in na jugu, kjer ukrajinske sile po lastnih navedbah izvajajo protiofenzivo. Rusija sicer še naprej obstreljuje ukrajinska mesta z raketami dolgega dosega, čeprav redko v prestolnici ali njeni okolici.

QP22kDDdjx4

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.