STA

 |  Politika

Srbski zunanji minister: »V izjavah srbskega predsednika o Sloveniji ni bilo ničesar spornega«

Srbski zunanji minister se je odzval na potezo slovenskega zunanjega ministrstva, ki je na pogovor poklicalo srbrsko veleposlanico 

V izjavah srbskega predsednika Aleksandra Vučića ob obisku slovenskega predsednika Boruta Pahorja v Beogradu ni bilo ničesar spornega, je danes dejal srbski zunanji minister Nikola Selaković. S tem se je odzval na potezo slovenskega zunanjega ministrstva, ki je v ponedeljek na pogovor poklicalo veleposlanico Srbije v Sloveniji Zorano Vlatković.

Srbski zunanji minister Selaković je danes za srbsko tiskovno agencijo Tanjug dejal, da je Vučić le "izpostavil nedotakljivost mednarodno priznanih meja držav članic Združenih narodov kot eno temeljnih načel mednarodnega javnega prava, pri čemer uporaba in spoštovanje tega načela velja za vse".

"Za nas to načelo velja tako v primeru Srbije kot v primeru Ukrajine in vsake druge mednarodno priznane države članice ZN. Načelo je jasno, trdno in univerzalno, to je tudi stališče Srbije in tisti, ki ga ne spoštujejo, bodo vedno iskali izgovore," je poudaril Selaković.

"Za nas to načelo velja tako v primeru Srbije kot v primeru Ukrajine in vsake druge mednarodno priznane države članice ZN. Načelo je jasno, trdno in univerzalno, to je tudi stališče Srbije in tisti, ki ga ne spoštujejo, bodo vedno iskali izgovore."

Nikola Selaković,
srbski zunanji minister

Vučić je v soboto po srečanju s Pahorjem v Beogradu na vprašanje, če se bo Srbija pridružila evropskim sankcijam proti Rusiji zaradi napada na Ukrajino, odgovoril, da bo imela Srbija obvezo sledenja skupni zunanji in varnostni politiki EU tik pred članstvom v povezavi.

"Kako naj pojasnim državljanom, da bomo uvedli sankcije proti Rusiji, ki ni kršila ozemeljske celovitosti Srbije, ne pa proti Sloveniji, ki je to storila," je ob tem pripomnil Vučić. Spomnil je na dejstvo, da je Slovenija priznala Kosovo, kar je po srbskem prepričanju kršitev mednarodnega prava, ustanovne listine ZN in resolucije Varnostnega sveta ZN 1244.

Po navedbah Tanjuga je Vučić dodal še, da je Slovenijo navedel zgolj kot primer in da ima Srbija s Slovenijo dobre odnose, enako pa bi lahko rekel tudi za druge države, kot so denimo ZDA, Nemčija ali Francija.

"Srbski strani smo sporočili, da smo močno presenečeni nad izjavami predsednika Vučića," so v ponedeljek sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva, potem ko so na pogovor poklicali veleposlanico Srbije v Sloveniji Zorano Vlatković. V Beogradu je o tem na srbskem zunanjem ministrstvu pogovor imel slovenski veleposlanik Damjan Bergant.

Na MZZ so dodali, da so znova predstavili stališče Slovenije glede Kosova, ki ga je uradna Ljubljana priznala kot samostojno in neodvisno državo, še vedno pa pričakujejo nadaljevanje dosedanje dinamike sodelovanja s Srbijo.

-lOUhk5cGnE

f9mXP-Z-qiY

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.