Uredništvo

 |  Družba

Leta 1598 je izumrla prva carska dinastija

Plemstvo se je spustilo v pustolovske boje za oblast. Čas zmede se je sprevrgel v narodno travmo.

V sklopu edicij ZGODOVINA je izšla nova posebna številka Mladine, tokratna tema je Rusija. Slednja je namreč letos poslala svet s tečajev. Z agresijo nad sosednjo državo je podrla mednarodno ravnotežje, geopolitična razmerja in tudi svetovno ekonomijo. V naši zavesti sta Rusiji dve: Rusija Vladimirja Putina in Sovjetska zveza. A zgodovina te močne in nenavadne države je neverjetna, carji in komunisti, kulaki in izjemni umetniki, revščina in taborišča – vse to pa nam razkriva, zakaj se danes dogajajo stvari, za katere smo upali, da jih nikoli ne bomo doživeli.

V članku z naslovom Državljanska vojna zgodovinarka Eva-Maria Schnurr piše o tem, da je leta 1598 izumrla prva carska dinastija. Plemstvo se je spustilo v pustolovske boje za oblast. Čas zmede, "smuta", se je sprevrgel v narodno travmo.

"Dežela je bila brez glave – dobesedno. Plemiči so se prepirali za vpliv in oblast. Kmetje so se upirali tlačanstvu. Sosednje države so zavohale priložnost, da si prilastijo Rusijo. V tej veliki zmedi je carjevič Dimitrij postal simbol dobrega vladarja – in morda edino upanje, ki je v tem dramatičnem obdobju zgodovine deželo še držalo skupaj."

Eva-Maria Schnurr

"Carjevič Dimitrij je bil dokončno mrtev, Rusija pa je znova vstala. Toda v času smute se je v Ruse globoko zakoreninil strah pred vsesplošno zmedo. Leta 1818, ko je bila Rusija že dolgo ena vodilnih evropskih držav, so v Moskvi na Rdečem trgu postavili spomenik Kuzmi Mininu in knezu Požarskemu, ki sta državo spet združila. Od hvaležne Rusije se glasi napis ob vznožju spomenika. Ena izmed kamnitih figur izteguje desnico proti nebu – zmagoslavno in v svarilo obenem. Kot bi zaklinjala duha Lažnega Dimitrija, naj si ne drzne spet vstati od mrtvih," zapiše Eva-Maria Schnurr.

NAROČITE POSEBNO ŠTEVILKO MLADINE ZGODOVINA RUSIJE >>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.