STA

 |  Politika

Zelenski: »Okupatorji se nam ne morejo zoperstaviti na bojišču, zato se zatekajo k takšnemu terorju«

Ukrajina se ne bo pustila ustrahovati, je po ruskih napadih na številna mesta po vsej državi dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski

Ukrajina se ne bo pustila ustrahovati, je po ruskih napadih na številna mesta po vsej državi v svojem rednem nagovoru dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. V ponedeljek se je pogovarjal s številnimi svetovnimi voditelji, med drugim z predsednikom ZDA Joejem Bidnom, danes pa bo prisostvoval virtualnemu vrhu skupine G7.

"Ukrajina se ne bo pustila ustrahovati. Namesto tega smo še bolj enotni. Okupatorji se nam ne morejo zoperstaviti na bojišču, zato se zatekajo k takšnemu terorju," je Zelenski komentiral ruske napade in sovražnika obtožil obstreljevanja civilnih ciljev.

Po podatkih ukrajinskega notranjega ministrstva je bilo v ponedeljkovih zračnih napadih ruskih sil po celotni Ukrajini skupno ubitih 14 ljudi, 97 pa je bilo ranjenih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zaradi ruskih napadov so v ponedeljek iz več ukrajinskih regij poročali o izpadih v oskrbi z elektriko in vodo. Po besedah ukrajinskega predsednika v številnih mestih pristojne službe še vedno poskušajo obnoviti oskrbo. Zelenski je prebivalce ob tem pozval k "čim bolj razumni porabi elektrike".

Ukrajinski predsednik se je v luči ruskih napadov v ponedeljek že pogovarjal z številnimi svetovnimi voditelji, med njimi z ameriškim predsednikom Bidnom, ki mu je zagotovil nadaljnjo podporo ZDA, vključno z dobavo še več naprednih sistemov zračne obrambe, navaja dpa.

ZDA bi morale pokazati vodilno vlogo tudi pri odločnem stališču skupine sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav (G7) in pri obsodbi Rusije s strani Generalne skupščine ZN, je Zelenski po pogovorih zapisal na Twitterju.

Voditelji držav G7 bodo danes na virtualnem vrhu skupaj z ukrajinskim predsednikom znova govorili o ruskih zračnih napadih, eskalacija vojne v Ukrajini pa bo zaznamovala tudi zasedanje obrambnih ministrov Nata v Bruslju, ki bo potekalo v sredo in četrtek.

Medtem je Generalna skupščina ZN začela z razpravo o obsodbi ruske priključitve ukrajinskih regij, predvidoma v sredo ali četrtek pa naj bi potrdila tudi resolucijo o tem, ki jo je s pomočjo zaveznikov pripravil Kijev.

Poleg ameriškega predsednika se je Zelenski v ponedeljek pogovarjal še z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem, francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, poljskim predsednikom Andrzejem Dudo, generalnim sekretarjem ZN Antoniom Guterresom, kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem, njegovim nizozemskim kolegom Markom Ruttejem in britansko premierko Liz Truss.

_z6Vth2qz7w

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.