STA

 |  Svet

Nevarnost globalne recesije

Svarilo direktorice Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in predsednika Svetovne banke

Direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalina Georgieva in predsednik Svetovne banke David Malpass sta v ponedeljek na začetku letnih zasedanj mednarodnih finančnih ustanov v Washingtonu opozorila na nevarnost svetovne recesije.

Malpass je izpostavil zadnjo rast vrednosti dolarja in dejal, da to povzroča težave državam v razvoju, kjer narašča breme dolgov. Rast pa se upočasnjuje tudi v razvitih državah Evrope.

Naraščanje obrestnih mer po njegovih besedah povzroča dodatno breme državam v razvoju, inflacija pa ostaja problem za vse, tako za razvite kot tudi za nerazvite.

Georgieva je kot poseben problem za države v območju evra izpostavila naraščanje cen energije, ukrepi Kitajske proti pandemiji covida-19 pa predstavljajo problem za globalne oskrbovalne verige.

Direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalina Georgieva

Direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalina Georgieva
© James Dowson / Flickr

ZDA se medtem spopadajo z upočasnjevanjem gospodarske rasti tudi zaradi višanja obrestnih mer v boju proti inflaciji, trg delovne sile pa ostaja trden, je dejala.

Georgieva je že prejšnji teden napovedala, da bo IMF ponovno znižal obete za svetovno gospodarsko rast. Poročilo o svetovnih gospodarskih obetih bo objavljeno danes.

Kot težave za svetovno ekonomijo je izpostavila nadaljevanje pandemije, inflacijo, rusko invazijo na Ukrajino in med drugim tudi podnebne spremembe.

Zasedanja IMF in Svetovne banke se s kolegi iz drugih držav članic obeh mednarodnih finančnih ustanov udeležujeta tudi minister za finance Klemen Boštjančič in guverner banke Slovenije Boštjan Vasle.

Predsednik Svetovne banke David Malpass

Predsednik Svetovne banke David Malpass
© Flickr

Prvič od jeseni leta 2019 zasedanja potekajo v živo v Washingtonu, zaradi pandemije so potekala na daljavo ali pa v hibridni obliki.

aFgB2TvTaRs

moOsej10ANA

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.