STA

 |  Svet

Poročilo ZDA / Rusi naj bi od začetka vojne prisilno preselili vsaj 6000 ukrajinskih otrok

Ameriški State Department je opozoril na poročilo programa Conflict Observatory, ki podrobno opisuje, kako ruske okupacijske sile ukrajinske otroke prisilno selijo na območja pod svojim nadzorom

Raziskava univerze Yale je identificirala več deset ruskih državnih uradnikov in drugih posameznikov, ki so vpleteni v prisilne selitve ukrajinskih otrok.

Raziskava univerze Yale je identificirala več deset ruskih državnih uradnikov in drugih posameznikov, ki so vpleteni v prisilne selitve ukrajinskih otrok.
© Mirek Pruchnicki / Flickr

Ameriški State Department je v torek opozoril na poročilo programa Conflict Observatory, ki podrobno opisuje kako ruske okupacijske sile ukrajinske otroke prisilno selijo na območja pod svojim nadzorom. Od začetka vojne februarja lani naj bi tako preselili vsaj 6000 otrok, izhaja iz poročila, ki ga je pripravil raziskovalni inštitut univerze Yale.

"Nezakonita premestitev in deportacija zaščitenih oseb je huda kršitev četrte ženevske konvencije o zaščiti civilistov in pomeni vojni zločin. Dejstvo, da gre za premestitve in deportacije otrok, je nesprejemljivo. Rusija mora takoj ustaviti prisilne premestitve in otroke vrniti njihovim družinam ali zakonitim skrbnikom," je sporočil State Department, ki je financiral raziskavo.

Poročilo, ki ga je pripravil programski partner Yale Humanitarian Research Lab, je v celoti na voljo na spletni strani Conflict Observatory. V njem je navedenih 43 objektov, v katere je ruska vlada preselila ukrajinske otroke - nekatere tudi več tisoč kilometrov stran od njihovih domov.

"Nezakonita premestitev in deportacija zaščitenih oseb je huda kršitev četrte ženevske konvencije o zaščiti civilistov in pomeni vojni zločin. Dejstvo, da gre za premestitve in deportacije otrok, je nesprejemljivo. Rusija mora takoj ustaviti prisilne premestitve in otroke vrniti njihovim družinam ali zakonitim skrbnikom."

State Department

Poročilo vsebuje dokaze o sistematičnih prizadevanjih ruske vlade, da bi prekinila stike med odvzetimi otroki in njihovimi sorodniki doma v Ukrajini, preprečila vrnitev otrok v Ukrajino in jih prevzgojila v prorusko usmerjene. Opisuje tudi odvzem otrok iz Ukrajine in njihovo dajanje v posvojitev družinam v Rusiji.

Raziskava univerze Yale je identificirala več deset ruskih državnih uradnikov in drugih posameznikov, ki so vpleteni v prisilne selitve ukrajinskih otrok. Te selitve so po trditvah State Departmenta dokaz da želi Rusija zatreti ukrajinsko identiteto, zgodovino in kulturo.

ruYzgYPF2Ak

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.