STA

 |  Svet

Združeni narodi / »Za pomoč Ukrajincem letos potrebujemo 5,2 milijarde evrov«

Agencije ZN bodo letos potrebovale 3,9 milijarde dolarjev za pomoč 11,1 milijona ljudem v Ukrajini in 1,7 milijarde dolarjev za zadovoljevanje potreb 4,2 milijona ukrajinskih beguncev in države, ki jih gostijo

© Flickr

Združeni narodi so danes pozvali k zagotovitvi 5,6 milijarde dolarjev (5,2 milijarde evrov) za letošnje humanitarne potrebe za 11,1 milijona ljudi v Ukrajini ter 4,2 milijona ukrajinskih beguncev in držav, ki jih gostijo v vzhodni Evropi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Skoraj leto dni po začetku vojna v Ukrajini še vedno vsakodnevno in v osupljivem obsegu zahteva življenja, povzroča uničenje in razseljevanje," je v izjavi dejal koordinator ZN za humanitarno pomoč Martin Griffiths.

Izpostavil je, da morajo storiti vse, kar je mogoče, da dosežejo najtežje dostopne skupnosti, tudi tiste blizu frontne črte. "Trpljenja ukrajinskega ljudstva še zdaleč ni konec, še vedno potrebuje mednarodno podporo," je opozoril.

Agencije ZN bodo letos potrebovale 3,9 milijarde dolarjev za pomoč 11,1 milijona ljudem v Ukrajini in 1,7 milijarde dolarjev za zadovoljevanje potreb 4,2 milijona ukrajinskih beguncev in države, ki jih gostijo. Večina pomoči za begunce bo namenjena Poljski, ki je njihova glavna država gostiteljica v vzhodni Evropi, in Moldaviji, kamor mnogi begunci prehajajo, preden se odpravijo v druge evropske države. Približno 86 odstotkov beguncev so ženske in otroci.

"Skoraj leto dni po začetku vojna v Ukrajini še vedno vsakodnevno in v osupljivem obsegu zahteva življenja, povzroča uničenje in razseljevanje."

Martin Griffiths,
koordinator ZN za humanitarno pomoč

Visoki komisar ZN za begunce Filippo Grandi je v izjavi izpostavil, da je Evropa dokazala, da je sposobna pogumnega skupnega ukrepanja za pomoč beguncem, da pa njene gostoljubnosti ne gre jemati kot nekaj samoumevnega. Pozval je k "stalni mednarodni podpori, dokler se begunci ne bodo lahko varno in dostojanstveno vrnili domov".

Združeni narodi so v pozivu za sredstva tudi opozorili, da je vojna v Ukrajini "močno vplivala na dostop Ukrajincev do sredstev za preživljanje in porušila stabilnost trga, zlasti v južnih in vzhodnih regijah Ukrajine, kar je še poslabšalo trpljenje ljudi".

Po navedbah ZN so hrana in druge osnovne dobrine na večini območij pod nadzorom Kijeva "še vedno široko dostopne", vendar si jih številni ljudje brez gotovine, bonov ali pomoči "težko privoščijo". Veliko težje pa jih je dobiti na območjih, ki so pod stalnim obstreljevanjem.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.