Uredništvo

 |  Politika

»Privatizacija javnega zdravstva je po definiciji korupcija. In to sistemska korupcija.«

IZJAVA DNEVA

"Treba je jasno zapisati: privatizacija javnega zdravstva je po definiciji korupcija. In to sistemska korupcija. Korupcija je lahko osebna ali sistemska. Osebna korupcija v javnem zdravstvu je problem. Sistemska korupcija pa je neizogibna. Ker je sistem oblikovan tako, da ko deluje, skupaj z njim nujno deluje tudi korupcija. Zdi se, da je korupcija, povezana z javnimi razpisi, tak tip korupcije. Sistemsko korupcijo pa prinaša tudi privatizacija javnega zdravstva."

"Boj zoper korupcijo v javnem zdravstvu je nujen. Ni pa dovolj. Ali korupcija ali koncesionarstvo je lažna izbira. Korupcija in koncesionarstvo nista nasprotujoči si alternativi. Tako privatizacija kot koncesionarstvo sta že sami po sebi obliki sistemske korupcije. In to neglede na to, kako pošteni so na osebni ravni ljudje, ki v teh procesih sodelujejo."

(Antropologinja in kolumnistka Vesna V. Godina v Večerovi kolumni o tem, da minister za zdravje Danijel Bešič Loredan odpravlja vse ovire za širitev koncesionarjev v slovenskem zdravstvenem sistemu)

Danijel Bešič Loredan

Danijel Bešič Loredan
© Uroš Abram

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.