Uredništvo

 |  Družba

»Dovolj nam je praznih besed, vlada naj začne uresničevati obljube!«

Podnebni štrajk se bo odvil v petek ob 13. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani. Protestniki in protestnice poudarjajo, da so od Golobove vlade glede reševanja okoljske krize dobili ogromno obljub.

Podnebni protest v organizaciji gibanja Mladi za podnebno pravičnost, 27. september 2019, Ljubljana

Podnebni protest v organizaciji gibanja Mladi za podnebno pravičnost, 27. september 2019, Ljubljana
© Borut Krajnc

"Podnebna kriza ima katastrofalne razsežnosti. Časa za ukrepanje je vedno manj – odgovorni, ki bi morali temu problemu nameniti največjo mero resnosti, pa so podrejeni interesom kapitala. Trajnost je prioriteta le na papirju," so ob napovedi "podnebnega štrajka" napovedali organizatorji. Protest se bo odvil v petek, 3. marca, ob 13.05 na Kongresnem trgu v Ljubljani.

"Protestiramo z jasnimi cilji – želimo spremembe, sistemske spremembe, ki bodo vsem, delovnim ljudem in naravi, zagotovile dostojno življenje znotraj naravnih omejitev planeta. Zahtevamo, da nova vlada preneha z leporečenjem in pasivnostjo – dovolj nam je praznih besed in obljub," so zapisali organizatorji protesta, Mladi za podnebno pravičnost in Greenpeace Slovenija.

Prejšnje proteste so organizirali pet minut do polne ure, ob 11.55, ker so hoteli povedati, da nam časa zmanjkuje. Tokrat se protest začne pet minut čez polno uro, ob 13.05, ker z zelenim prehodom že zamujamo, so zapisali.

"Živimo v svetu, kjer nas poleg okoljske pesti še mnogo drugih kriz. Mladi si ne morejo privoščiti stanovanj, starejši z nizkimi pokojninami ne morejo preživeti, sistem javnega zdravja se podira, zajela nas je draginja, na evropskih tleh po dvajsetih letih spet divja vojna … Moramo razumeti, da se vse te krize med sabo prepletajo in druga drugo poglabljajo."

Mladi za podnebno pravičnost

"Živimo v svetu, kjer nas poleg okoljske pesti še mnogo drugih kriz. Mladi si ne morejo privoščiti stanovanj, starejši z nizkimi pokojninami ne morejo preživeti, sistem javnega zdravja se podira, zajela nas je draginja, na evropskih tleh po dvajsetih letih spet divja vojna … Moramo razumeti, da se vse te krize med sabo prepletajo in druga drugo poglabljajo," so še poudarili v napovedi protestnega shoda in dodali, da to ni le protest proti izkoriščanju okolja, temveč tudi proti nenasitni pošasti nebrzdanega kapitalizma, ki uničuje tako našo ekonomsko kot okoljsko varnost.

Izpostavili so, da se zavedajo, da so javne dobrine, kot so javni prevoz, javna stanovanja in javne površine, ne le cenejše in bolj solidarne, temveč tudi okolju prijazne. Ob tem sporočajo, da se bodo za njihovo ohranitev in razširitev še naprej borili.

"Od trenutne slovenske vlade smo v času kampanje dobili ogromno obljub glede reševanja okoljske krize, zdaj pa zahtevamo, da te obljube začnejo konkretno uresničevati!"

"Od trenutne slovenske vlade smo v času kampanje dobili ogromno obljub glede reševanja okoljske krize, zdaj pa zahtevamo, da te obljube začnejo konkretno uresničevati! Naše zahteve smo oblikovali na podnebnih skupščinah, ki so potekale v lanskem letu, in so še vedno aktualne," so sklenili in ponudili spletno povezavo https://mzpp.si/, na kateri si lahko preberete več. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.