Novo dno / TV Slovenija bo v živo predvajala Ruparjev shod

Direktor TV Slovenija Uroš Urbanija je navdušen nad drugim vseslovenskim shodom upokojencev pod taktirko politično bratskega Pavleta Ruparja

Direktor TV Slovenija Uroš Urbanija

Direktor TV Slovenija Uroš Urbanija
© Borut Krajnc

Direktor TV Slovenija Uroš Urbanija je navdušen nad drugim vseslovenskim shodom upokojencev pod taktirko politično bratskega Pavleta Ruparja. Do te mere, da bo zamenjal programsko shemo in napovedani shod predvajal v živo. Sredin prenos bo zato kar na prvem programu TV Slovenija, kamor se niti deplasirane informativne oddaje z drugega ne morejo prebiti, čeprav jih po novem ureja okrepitev moštva: Rajko Gerič, ki je ob svojem prihodu prejel večjo podporo novinarjev kolektiva. Mimogrede, Geričeva žena Nataša je po poročanju portala Necenzurirano leta 2020 prevzela vodenje Urbanijinega podjetja »VPR1, trženje gorskih koč, d.o.o«., ki upravlja s planinskimi kočami na Veliki planini v njegovi lasti, kar dejansko kaže na družinske vezi med njim in novim urednikom.

Pri vseh vragolijah RTV ugrabiteljev ni več bistveno vprašanje, kako daleč bodo šli in kako drzni so v svoji politični agendi, saj se za njihovo prekoračitev novinarskih standardov nihče prav zares ne briga. Žal tudi ni več aktualno pričakovanje upora »od spodaj«, kajti tistega v vrstah urednikov, novinarjev, snemalcev in montažerjev očitno ni, zato se, včasih zelo stihijsko, okupacija političnih sil ob pomoči novinarskih vojščakov nemoteno nadaljuje.

Nova in stara praksa

Prvega marca ob 14:55 bodo zato predvajali prenos Ruparjeve upokojenske maše, ki je več kot očitno namenjena rušenju Golobove vlade. Doslej tovrstnih prenosov protestov še ni bilo in očitno se nam dogaja dvoje: nova praksa ugrabiteljev RTV Slovenija, ki delujejo po jasnem diktatu ideoloških načrtovalcev in botrov, zaradi katerih si upajo vedno več, ter stara praksa mimikrije in zlorabe civilne družbe, ko se Ruparjevi fantje trudijo, da bi mobilizirali ulico v skladu z željami istih strategov iz ozadja.

Rupar na svojem protestu na Trgu republike

Rupar na "svojem" protestu na Trgu republike
© Gašper Lešnik

O tem, s kakšnimi psihopolitičnimi prijemi se novokomponirani populist Rupar loteva omenjenega dogodka, sem podrobno pisal. Tudi o tem, da ga ne smemo podcenjevati. Vendar to pot ni zares osrednje vprašanje, čemu doslej javna radiotelevizija ni »pokrivala« enakovrednih protestov v preteklosti, zaradi česar je odločitev za promocijo prišleka v areno uličnih mobilizatorjev z obsežno kartoteko moralnih, političnih in tudi sodnih prekrškov precedenčna in kot takšna skrb zbujajoča. Ne, prej bi smeli ugibati, kako nizko si bodo ugrabitelji in njihovi bodrilci, pri čemer jim gredo na roko še ustavni sodniki, upali v prihodnje spustiti standarde, saj je vendar jasno, da nimajo nobene zavore. How low can you go?

Trstenjakova in kamera v živo

Če karikiram s »hevristično« poanto: mar zares verjamemo, da RTV Slovenija ne bo nekega dne uvedla kamer v živo, ki bodo spremljale vse dogodke na Trstenjakovi 8, kjer je sedež stranke SDS? Razen seveda v kleti iste stavbe? Le kaj bi Urbanijo, Geriča, Jadranko Rebernik, Rosvito Pesek, Jožeta Možino, Vido Petrovčič, Igorja Pirkoviča, Luko Svetino in vse druge pomagače pri tem zaustavilo? Morda Zakon o RTV Slovenija? Saj ga vendar, čisto funkcionalnega, nimamo in ne vemo, koliko je vreden. Morda Poklicna merila in načela novinarske etike v programih RTV Slovenija? Saj so že dolgo zgolj lanski sneg. Morda Kodeks novinarjev Slovenije? Saj se mu Janševi novinarji že desetletja odkrito posmehujejo in je prazen list papirja!

Pri vseh vragolijah RTV ugrabiteljev ni več bistveno vprašanje, kako daleč bodo šli in kako drzni so v svoji politični agendi, saj se za njihovo prekoračitev novinarskih standardov nihče prav zares ne briga. 

Smo res lahko prepričani, da v programih že kmalu ne bomo gledali reklamnih oddaj ali celo oglasov o prelestih Velike planine, kjer direktor TV Slovenija turistom oddaja v najem svoje lastniške koče, očitno ob pomoči Geričeve žene? Od kod se je vzelo naše naivno prepričanje, da ugrabitelji javnega servisa s svojimi zvestimi pomagači sploh gojijo kakšne profesionalne standarde in niso pripravljeni opustiti celo vtisa, da jih? Mar ni glavni problem v obsežnem novinarskem kolektivu, ki takšno nižanje na javnem zavodu dovolj pasivno dopušča, in tudi v naši toleranci in sklicevanju na to, da RTV programov pač ne gledamo več, nikakor ne v njihovi politični agendi?

On je zavezan javnosti

Ko je na tviterju zavračal očitke o svoji novi politizaciji zavoda, je Urbanija spretno uporabil argumentacijsko »napačno sled«: »Vidim, da nekateri naši novinarji vse dogodke ocenjujejo z vidika, ali koristijo ali škodijo vladi. In na podlagi tega se odločajo, kaj objaviti in česa ne. #sramota Pričakoval bi, da so zavezani javnosti in ne @vladaRS. Res pa je to težko, če honorarno še malo za vlado delaš.«

Očitek kakopak ni bil skrit v dilemi, ali Ruparjev protest sodi v kategorijo koristnih ali škodljivih za vlado, kar je zvito podtaknil, temveč se dotika legitimnosti odločitve za prenos shoda, kjer je videti prav nasprotno – da direktor televizije počne tisto, kar drugim prisoja in kot zvest propagandist išče načine promoviranja dogodkov, ki Golobovi vladi škodujejo. On je torej tisti, ki dogodke ocenjuje po očitanem kriteriju.

Neodvisno samostojni, nadstrankarsko avtonomni Pavel Rupar na »shodu upokojencev« v središču Ljubljane

Neodvisno samostojni, nadstrankarsko avtonomni Pavel Rupar na »shodu upokojencev« v središču Ljubljane
© Luka Dakskobler

Razen tega bi moral Urbanija prepričljivo navesti argumente, kdaj in pod kakšnimi pogoji so se istovrstni protestni dogodki v preteklosti že predvajali živo, in to celo na prvem programu in po možnosti, kot smo lahko prebrali, s komentiranjem Igorja Pirkoviča! Pristranost bo s takšno rešitvijo jamčena, ne le zagotovljena.

Snemalci dobili navodila

Na portalu kolektiva RTV SMO, ki nas inkognito obvešča o dogajanju v hiši, ki se ne prebije do množičnih medijev, smo o Ruparjevem šovu in novi direktorjevi akciji ob njem lahko prebrali: »Posamezni snemalci so dobili tudi posebna navodila, naj posnamejo dogodke, s katerimi bi lahko diskreditirali vlado. Isti ljudje, ki so novinarje kaznovali zaradi poročanja o protestih civilne družbe, bodo zdaj proteste, ki jih pomaga organizirati politična stranka, neposredno prenašali!?!«

Urbanija je kot šef Janševega Ukoma pridno beležil »napake« javne radiotelevizije in sestavljal mesečna poročila, s katerimi je nanjo pritiskal. Toda nič ne pomaga odkrivanje njegovega obračanja plošče, če ostaja zgolj pri tem in služi zgolj nekakšnemu moralnemu zadoščenju. Kajti že jutri nas čaka novo dno.

**Avtorjev komentar je bil najprej objavljen na spletnem blogu IN MEDIA RES**

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.