STA

 |  Svet

»Predrzen in protiustaven napad brez primere«

Tožba proti republikanskemu politiku zaradi vmešavanja v primer nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa

Donald Trump, nekdanji predsednik ZDA

Donald Trump, nekdanji predsednik ZDA
© NASA / Bill Ingalls / Flickr

Po obtožnici proti nekdanjemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu newyorški tožilec Alvin Bragg sedaj toži republikanskega kongresnika Jima Jordana, ki mu očita vmešavanje v primer. Jordan in odbor predstavniškega doma za pravosodje, ki ga vodi, naj bi bila odgovorna za "predrzen in protiustaven napad brez primere" na kazenski pregon proti Trumpu.

Bragg je obtožnico proti Jordanu vložil v torek, v njej pa navaja, da republikanski član predstavniškega doma proti njemu vodi "kampanjo ustrahovanja in napadanja". Kot še trdi, kongres glede na ustavo nima pooblastil za nadzor, še manj pa za poseganje v tekoče kazenske postopke. Z obtožnico želi Bragg preprečiti postopanje odbora za pravosodje proti obtožnici Trumpa.

Pred tem je tožilec prejšnji teden naznanil obtožnico v 34 točkah, ki Trumpu v zvezi s plačevanjem za molk pred predsedniškimi volitvami leta 2016 očita ponarejanje uradnih poslovnih dokumentov. Med drugim zadeva tudi plačilo 130.000 dolarjev za molk o spolnem odnosu pornografski zvezdi Stormy Daniels.

Trump, ki se je izrekel za nedolžnega v vseh točkah obtožnice, je že večkrat obtožil Bragga, da proti njemu vodi lov na čarovnice. Tudi njegovi republikanci tožilca obtožujejo "politično motiviranega pregona" in od njega zahtevajo, da jim preda s primerom povezano dokumentacijo.

Tožbo je Bragg vložil, potem ko so Jordan in še dva njegova kolega minuli mesec zaprosili, da Bragg glede svoje preiskave Trumpa, ki takrat še ni bil uradno obtožen, priča pred kongresom. Urad tožilca se je takrat odzval z očitki trojici, da gre pri njihovih dejanjih za "preiskavo lokalnega pregona brez primere".

Po razkritju obtožnice proti Trumpu minuli teden je Jordan nekdanjemu tožilcu v Braggovem uradu izdal poziv k pričanju pred kongresniki za zaprtimi vrati. V torek vložena tožba sedaj poskuša preprečiti, da bi se kaj takega zgodilo. Obenem želi preprečiti tudi morebiten poziv k pričanju za Bragga, pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP.

Trump, ki se namerava leta 2024 znova potegovati za položaj republikanskega kandidata za predsednika države, je prvi nekdanji ali trenutni ameriški predsednik, obtožen kaznivega dejanja. V torek je v intervjuju za Fox News zatrdil, da se ne bo umaknil iz tekme za Belo hišo, tega mu ne bi preprečila niti morebitna obsodba. Menil je tudi, da trenutni predsednik Joe Biden ni primeren za vnovično kandidaturo.

IHMn0j4LJnU

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.