STA

 |  Svet

Evakuacije tujih državljanov se nadaljujejo

Začetek evakuacijskih letov so napovedali v Veliki Britaniji, z evakuacijami med drugim nadaljujeta tudi Nemčija in Japonska

Iz Sudana, kjer od polnoči velja 72-urno premirje, se danes nadaljujejo evakuacije državljanov številnih tujih držav. Začetek evakuacijskih letov so napovedali v Veliki Britaniji, z evakuacijami med drugim nadaljujeta tudi Nemčija in Japonska, ki je ob tem zaprla veleposlaništvo v Kartumu.

Japonska je ponoči iz Sudana evakuirala 45 svojih državljanov in njihovih zakonskih partnerjev, je danes sporočil japonski premier Fumio Kishida. "Z letalom japonske vojske je z vzhoda države v sosednji Džibuti odpotovalo 45 ljudi," je dejal.

Povedal je še, da je v zadnjih dneh iz Sudana ob pomoči Francije in mednarodnih organizacij odšlo še več japonskih državljanov.

Japonski zunanji minister Yoshimasa Hayashi je ob tem sporočil, da so japonsko veleposlaništvo v Sudanu po evakuaciji večine osebja začasno zaprli, v Džibutiju pa so vzpostavili urad za pomoč tistim, ki še ostajajo v državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Britanske zračne sile (RAF) se prav tako pripravljajo na obsežno evakuacijo državljanov Združenega kraljestva iz Sudana, je danes po navedbah AFP sporočil britanski premier Rishi Sunak.

Zunanji minister James Cleverly je napovedal začetek operacije, potem ko se je britanska vlada znašla pod pritiskom, da bi 2000 svojim državljanom, ki so zaprosili za evakuacijo iz Sudana, pomagala pobegniti pred srditimi spopadi.

Z letališča zunaj prestolnice Kartum bodo z letali RAF lahko odleteli imetniki britanskih potnih listov, vendar le ob predhodnem dogovoru, pri čemer bodo imeli prednost najranljivejši, so sporočili z Londona. Ob tem opozarjajo, da se situacija "ob nestabilnem premirju" lahko hitro spremeni.

Nemške oborožene sile pa so danes iz Sudana odpeljale še približno 100 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Šlo je za že peti nemški vojaški transport od začetka spopadov v Sudanu. Skupno število ljudi, ki jih je evakuiral Bundeswehr, se je tako povečalo na približno 500, poleg Nemcev so bili med njimi tudi državljani drugih držav.

Tudi Francija je iz Sudana doslej evakuirala več kot 500 ljudi, od tega 209 francoskih državljanov, je danes sporočil predsednik Emmanuel Macron. Ob tem je zunanje ministrstvo v Parizu v ponedeljek prav tako oznanilo, da bo francosko veleposlaništvo v Kartumu "do nadaljnjega" zaprto.

Skupno je v okviru več evakuacijskih operacij pod okriljem različnih držav doslej Sudan zapustilo več kot 4000 ljudi, navaja AFP. Predvsem je šlo za osebje tujih veleposlaništev in državljane evropskih, afriških in azijskih držav, milijoni Sudancev pa ostajajo ujeti v svoji državi.

Spopadi v Sudanu so po večtedenskem sporu med poveljnikom sudanske vojske Abdelom Fatahom al Burhanom in njegovim namestnikom Mohamedom Hamdanom Dagalom, ki poveljuje paravojaškim silam RSF, izbruhnili pred 10 dnevi. V njih je po podatkih ZN doslej umrlo najmanj 420 ljudi, še okoli 3700 pa je bilo ranjenih.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v ponedeljek zvečer sporočil, da so se v Sudanu dogovorili o tridnevni prekinitvi spopadov, ki se je začela danes ob polnoči in naj bi trajala 72 ur. Sprti strani sta sicer že večkrat napovedali premirje, vendar ga doslej nista spoštovali.

nJo9TuPSVjM

TUqQ6NPLxJE

U1HelbRu9dQ

SPtm7xanDbU

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.