STA

 |  Svet

Vučić / »To je napad na našo državo«

V Srbiji po napadu pri Mladenovcu napovedali strožjo zakonodajo glede orožja

Srbski predsednik Aleksandar Vučić

Srbski predsednik Aleksandar Vučić
© Flickr

To je napad na celo našo državo in vsak državljan to čuti," je danes na novinarski konferenci po napadu pri Mladenovcu, kjer je 21-letnik v četrtek pozno zvečer ubil osem ljudi in jih ranil 14, dejal srbski predsednik Aleksandar Vučić. Napad je označil za teroristično dejanje in napovedal razorožitev Srbije ter strožjo zakonodajo glede orožja.

Družinam žrtev je Vučić izrekel sožalje in dejal, da so v žalosti in bolečini vsi skupaj. "To je množičen zločinski napad (...) To je napad na našo državo in to čuti vsak državljan," je dejal in napad označil za teroristično dejanje. "Zlikovec je ujet in belega dne ne bo več videl. Iz zapora ne bo prišel," je zagotovil.

Napovedal je, da bodo v naslednjih šestih mesecih sprejeli 1200 novih policistov z namenom, da bo čez eno leto v vsaki šoli ob varnostniku nenehno prisoten tudi policist. "S tem bomo za 99 odstotkov povečali varnost in za 80 odstotkov zmanjšali vrstniško nasilje," je dejal predsednik in dodal, da je v Beogradu 331 šol in da bo v njih 331 policistov.

Za ostale ukrepe bo po njegovih besedah potrebnih 25 milijonov evrov, ta denar pa naj bi bil že zagotovljen. Srbski predsednik je napovedal tudi poostritev zakonodaje na področju orožja in zvišanje zapornih kazni, povezanih s tem, ter revizijo sedanjih imetnikov orožja oziroma, kot je sam dejal, razorožitev države.

"Vsi ljudje, ki imajo orožje, bodo podvrženi reviziji, ne bo ostalo več kot 30.000 do 40.000 kosov. Izvedli bomo razorožitev Srbije, podvojili bomo kazni, potem bomo pa videli, kako boste pridobivali orožje," je zagrozil.

Dodal je, da bodo uvedli tudi zdravniške in psihiatrične preglede za imetnike orožja, vključno z lovci, kot tudi teste za psihoaktivne substance. Ob tem bodo tudi zaostrili pogoje za pridobitev lovskega orožja. "Manj cevi, manj nevarnosti za naše otroke in državljane," je dejal Vučić.

"Vsi ljudje, ki imajo orožje, bodo podvrženi reviziji, ne bo ostalo več kot 30.000 do 40.000 kosov. Izvedli bomo razorožitev Srbije, podvojili bomo kazni, potem bomo pa videli, kako boste pridobivali orožje."

Aleksandar Vučić,
srbski predsednik

Napovedal je še, da bo srbska vlada danes razglasila tridnevno žalovanje za žrtve napada pri Mladenovcu. V luči lažnih prijav groženj z orožjem je medije pozval, naj ne objavljajo nepreverjenih informacij.

Na vprašanje, kako preprečiti širjenje panike, je srbski predsednik odgovoril, da je še bolj pomembno preprečiti širjenje laži. Kot je dejal, so pristojni že sprejeli odločitev o krepitvi obveščevalne in protiobveščevalne zaščite. "Imeli bomo moč premagati to zlo, rešiti državo in to storiti za vse tiste, ki so umrli," je ocenil in se zahvalil vsem enotam srbskega notranjega ministrstva (MUP), ki so sodelovali v današnji akciji.

Po navedbah srbskih medijev je 21-letnik v četrtek pozno zvečer v vaseh Dubona, Šepšin in Malo Orašje blizu Mladenovca, kakih 60 kilometrov južno od Beograda, streljal iz vozečega vozila in nato pobegnil. Po iskalni akciji, v kateri je sodelovalo več kot 600 pripadnikov MUP, so napadalca prijeli v vasi Grošnica pri Kragujevcu. V napadu je umrlo osem ljudi, še 14 pa je bilo ranjenih.

Napad se je zgodil le dan po tragediji v Beogradu, ko je 13-letnik na osnovni šoli Vladislava Ribnikarja ubil osem učencev in varnostnika, še šest učencev in učiteljico pa je ranil. V državi se je v zvezi s tem danes začelo tridnevno žalovanje.

UUHF8w7M4bw

EOr2nxFBu_w

QJnGej8CPFA

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.