STA

 |  Svet

Kronanje Karla III. / »V Združenem kraljestvu ni več pravice do mirnega protesta«

"Kar koli si kdo misli o monarhiji, pravica do mirnega protesta je temelj demokracije," je ob aretaciji nasprotnikov britanske monarhije dejala Zarah Sultana, poslanka laburistične stranjke

Vodja skupine nasprotnikov britanske monarhije Graham Smith, ki so ga londonski policisti aretirali pred sobotnim kronanjem Karla III., je bil v soboto zvečer izpuščen iz policijskega pridržanja, je sporočila njegova skupina Republic. Skupno je bilo med sobotnim slavjem v Londonu pridržanih 52 ljudi.

Skupina Republic, ki se zavzema za ukinitev monarhije, je v soboto, ko so v Londonu slovesno okronali kralja Karla III., pozvala k protestu. Na trgu Trafalgar Square se je zbrala manjša skupina protestnikov.

Graham Smith je bil v pridržanju okoli 16 ur. "V Združenem kraljestvu ni več pravice do mirnega protesta," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisal na Twitterju.

Skupno je londonska policija v okviru novih pooblastil, ki jih je britanska vlada sprejela v dneh pred kronanjem, priprla 52 ljudi. Med drugim so bili aretirani zaradi izgredov ter kršitev javnega reda in miru.

V javnosti je to naletelo na kritike. Poslanec opozicijske laburistične stranke Richard Burgon je sporočil, da je "globoko zaskrbljen". "Kar koli si kdo misli o monarhiji, pravica do mirnega protesta je temelj demokracije," pa je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedala njegova strankarska kolegica Zarah Sultana.

Vladni predstavniki so medtem pohvalili policijo za njeno "uravnoteženo" posredovanje. Tudi vodja policijske operacije Karen Findlay je govorila o sorazmernem pristopu. Kot je dejala, ima javnost pravico do mirnega protesta, vendar pa mora policija posredovati, če bi demonstracije lahko povzročile resne motnje.

cAnhobTYJAM

-PBk8XxJ650

HNrDXXAgz0g

JTMF6peSp8E

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.